Hlavní obsah

Přívaly sněhu v Německu nepolevují. Na pomoc povolali armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nepřetržité sněžení a oblasti zcela odříznuté od světa. Tak vypadá ve středu situace na jihu Německa, které se v posledních dnech potýká s přívaly sněhu. Do nejpostiženějších míst v oblasti Berchtesgadenu míří armáda - aby tam dovezla potraviny a zprůjezdnila uzavřené silnice. Přívaly sněhu sužují také Rakousko. V obou zemích dramaticky roste lavinové nebezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh komplikuje dopravu v NěmeckuVideo: Reuters

 
Článek

Meteorologové varují, že se situace v následujících dnech nezmění. Sníh by měl padat až do pondělí, píše server týdeníku Focus. Připadnout by mělo dalších 50 a více centimetrů sněhu.

Od úterý je od vnějšího světa kvůli přívalům sněhu a popadaným stromům odříznuta obec Jachenau s tisícovkou obyvatel, která se nachází nedaleko města Bad Tölz v Bavorsku.

Podobně jsou na tom turistické oblasti Lenggries a Walchensee, silnice bude kvůli množství spadlých stromů a sněhu uzavřená minimálně do pátku.

Podobně to vypadá v okolí Berchtesgadenu. Silnice poblíž Obersalzbergu uzavřely přívaly sněhu a popadané stromy.

Kolony přes 30 kilometrů

U Friedbergu ve směru na Mnichov byla ve sředu ráno uzavřena dálnice A8, jedna z nejdůležitějších dálnic Německa. Komunikaci zablokoval kamion. Následně se vytvořila 30kilometrová kolona. Podobná situace panovala také na dálnici A9 v úseku Norimberk - Mnichov. V úseku Pfaffenhoffen an der Ilm a Mnichov sever se museli řidiči obrnit trpělivostí. Kvůli náledí a sněžení se vytvořila kolona o délce přes 36 kilometrů.

Foto: Armin Weigel, ČTK/AP

Hasiči ve Schauflingu na jihu Německa odstarňují stromy, které popadaly na silnici.

Regionální železniční společnost BOB musela zrušit některé spoje. V bavorské metropoli Mnichově měla problémy autobusová doprava. Spoje měly zpoždění nebo nejely vůbec.

Foto: Michael Dalder, Reuters

S problémy se potýká v Mnichově a okolí městská a příměstská doprava.

Mnoho školáků v zasažených oblastech má sněhové prázdniny.

Rakousko ohrožují laviny

Dramatická situace panuje v Rakousku, mnoho míst ohrožují pády lavin. Nejvyšší pátý stupeň lavinového nebezpečí byl naposledy vyhlášen v Ybbstalských Alpách v centrální části země.

Ve Štýrsku je lavinami ohroženo na 280 budov, které leží v takzvaných červených zónách. Místní úřady mají v každém jednotlivém případě rozhodnout, zda přistoupí k evakuaci. V úterý bylo ve Štýrsku odříznuto od okolního světa na 2000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rakousku napadly tři metry sněhuVideo: Reuters

V hornorakouském okrese Miesbach a také ve štýrských obcích Pölstal, Hohentauern a Pusterwald platí stav nouze. Uzavřena je silnice B71 mezi Grünau a Pass Zellerrain, stejně jako mezi Neuhaus a Maierhöfen. Úseky ohrožují laviny. Středisko Taschelbach poblíž Mariazell je kvůli nebezpečí pádu lavin nedostupné.

Dramatická situace panuje v oblasti Sankt Nikolai im Sölktal. Opět se musela uzavřít silnice B146 mezi obcemi Johnsbach a Gstatterboden. Úřady počítají s tím, že se budou muset uzavřít také další silnice.

Kvůli padajícím větvím a stromům byla jen v Tyrolsku bez elektřiny zhruba tisícovka domácností.

Foto: Bein Matthias, ČTK

Pracovníci odklízejí sníh u železnice v Schierke v Sasku-Analtsku

Na komplikace spojené s počasím se připravuje také sever Německa. Kvůli tlakové níži Benjamin hrozí několikametrové vlny a kvůli vzedmutému moři bylo zaplaveno několik ulic historického města Wismar. Výška vody tam byla 1,30 metru nad normálem.

Reklama

Výběr článků

Načítám