Hlavní obsah

Amberg po útocích žadatelů o azyl střeží domobrana, píší v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amberg

V bavorském Ambergu hlídkují po víkendových brutálních útocích čtyř žadatelů o azyl na kolemjdoucí patroly domobrany. Jejich členové se rekrutují z řad extrémní pravice, napsal ve čtvrtek list Kölner Stadt-Anzeiger. Své tvrzení deník opírá o slova starosty hornofalckého města Ambergu Michaela Cernyho (CSU), která řekl deníku Mittelbayerischen Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Město Amberg v Bavorsku

Článek

Pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD) v Norimberku zveřejnila na své facebookové stránce fotografii čtyř lidí oblečených do červených reflexních vest s nápisem „Vytváříme ochranné zóny” v ulicích Ambergu.

Ze zveřejněných videí vyplývá, že se navíc pohybují v místech, kde se útoky odehrály.

Cerny je šokován reakcí na násilí, které se stalo před koncem roku. „Cítím nejistotu, kterou vidím v některých reakcích obyvatel Ambergu, a chápu ji. Ale nenávist a hrozby násilí, které jsou napříč zemí, jsou příliš,“ uvedl starosta pro deník.

Policie informace o patrolách členů NPD prošetřuje, o případných demonstracích či pravidelných hlídkách domobrany zatím neví. Policejní mluvčí tvrdí, že bezpečnostní situace v Ambergu je dobrá a na místě je dostatek policistů.

Napětí v Ambergu začalo narůstat poté, co o víkendu v centru města útočila skupinka čtyř mladíků - žadatelů o azyl. Tři Afghánci a jeden Íránec napadali náhodně vybrané kolemjdoucí, které brutálně mlátili. Sedmnáctiletý mladík musel dokonce kvůli poranění hlavy do nemocnice. Všichni čtyři útočníci jsou momentálně ve vazbě. Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna je ale u tří z nich v současnosti vyhoštění právně nemožné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám