Hlavní obsah

Kojenec přežil 30 hodin v –20 stupních v troskách zříceného domu na Uralu

Magnitogorsk

Záchranáři z trosek domu poničeného výbuchem plynu v Magnitogorsku vyprostili 16 mrtvých těl. Oznámila to ve středu agentura TASS. Předchozí bilance pondělního neštěstí v uralském městě na předělu evropské a asijské části Ruska čítala devět mrtvých. Dalších 27 osob se pohřešuje.

Foto: Maxim Shmakov, ČTK/AP

Ruská ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová vyjádřila obavy o nezvěstné, pokud se je za nynějšího mrazivého počasí nepodaří rychle najít.

Článek

V úterý se nicméně záchranářům podařilo objevit živé jedenáctiměsíční dítě, které v kritickém stavu letecky přepravili do Moskvy.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že malý Ivan, jehož matka výbuch plynu přežila, má silné omrzliny na končetinách, zraněnou hlavu a vícenásobné fraktury nohou. V troskách strávil třicet hodin za třeskutých mrazů, kdy teplota klesala k minus dvaceti stupňům Celsia.

Nalezen byl zabalený v dece ve své postýlce. Jeho nález a vyproštění popsal záchranář Pjotr Gricenko: „Jeden ze záchranářů ve skupině uslyšel dětský pláč u obytného bloku poblíž části, která zůstala stát. Poté jsme vypnuli veškerá zařízení a poslouchali. Když jsme řekli 'ticho', dítě zareagovalo a taky zmlklo. Když jsme se zeptali, kde je, začalo znovu reagovat. Když jsme si byli jisti, šéf našeho střediska, který je zkušenější, řekl, kde budeme pracovat, a nařídil nám odstraňovat trosky.”

Záchranáři pak dítě skutečně vyprostili.

Další záchranné práce nejisté

Ministr pro mimořádné události Jevgenij Ziničev nicméně uvedl, že další záchranné práce jsou nejisté. „Je skoro nemožné pokračovat v práci v takových podmínkách. Je tu reálná hrozba, že se (další) část budovy zřítí,” prohlásil ministr.

Zajistit trosky proti dalšímu pádu trvalo 24 hodin. Práce navíc komplikují silné mrazy, kdy je i přes den sedmnáct pod nulou a má se dále ochlazovat.

V Čeljabinské oblasti, kde se Magnitogorsk nachází, vyhlásily úřady na středu smutek. Na úředních budovách jsou vlajky spuštěny na půl žerdi, úřady také doporučily místním televizím vyřadit z vysílání zábavné pořady. U místa neštěstí lidé vytvořili ze svíček, květin a hraček improvizovaný pomník, uvedla agentura Interfax.

V Magnitogorsku, který má více než 415 tisíc obyvatel a leží přibližně 1400 kilometrů východně od Moskvy, vyhlásil gubernátor Boris Dubrovskij hned v pondělí stav nouze. Lidem postiženým neštěstím gubernátor slíbil rychlou pomoc v podobě peněz i náhradního ubytování. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám