Hlavní obsah

V Budapešti odstranili sochu Imre Nagye popraveného v roce 1958

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z budapešťského náměstí nedaleko budovy maďarského parlamentu odstranili v pátek sochu premiéra Imre Nagye, popraveného po potlačení protikomunistického povstání v roce 1956. Na uvolněné místo se má vrátit památník národních mučedníků, který původně v roce 1934 odhalil Miklós Horthy.

Foto: Profimedia.cz

Socha Imre Nagye

Článek

Proti odstranění Nagyovy sochy protestovala jeho vnučka Katalin Jánosiová i Společnost Imre Nagye, která zdůraznila, že socha je soukromým majetkem. „Socha není majetkem státu ani města,“ upozornila společnost.

Opozice a pamětníci povstání z roku 1956 uspořádali v pátek večer pietní vzpomínku na místě, kde socha stála.

Foto: MTI

Dělníci odstraňují most, který byl součástí sochy Imre Nagye.

Socha má podle oficiálního oznámení projít rekonstrukcí a poté má být vystavena na jiném budapešťském náměstí. Odstranění Nagyovy sochy je součástí celkové rekonstrukce okolí budovy maďarského parlamentu do předválečné podoby.

Nagyova socha byla odhalena v roce 1996 u příležitosti stého výročí jeho narození. Nagy byl komunistický politik, ale v revoluci v roce 1956 se přidal na stranu povstalců a vyhlásil neutralitu Maďarska. Po krvavém potlačení povstání sovětskými vojsky byl v roce 1958 popraven. Současný premiér Viktor Orbán nastartoval svou politickou kariéru v roce 1989 ostrým projevem na symbolickém pohřbu Nagye a dalších mučedníků z roku 1956.

Kritici Orbánovy vlády poukazují především na to, že při startu politické kariéry mu Nagyova komunistická minulost nevadila, nyní mlčky přihlíží odstranění sochy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám