Hlavní obsah

V Dánsku obvinili syrského žadatele o azyl z osnování teroru v Kodani

Kodaň

Jedenatřicetiletý muž byl v Dánsku obviněn z plánování útoku v Kodani z listopadu 2016. Při útoku údajně měly být použity bomby a měli být pobodáni náhodně vybraní lidé. Podle zahraničních tiskových agentur o tom v pátek informovaly dánské úřady. Soud je plánován na 22. ledna.

Foto: Profimedia.cz

Dánští policisté, ilustrační foto.

Článek

Prokurátor Anders Riisager podle agentury AP řekl, že muž, jehož totožnost nebyla zveřejněna, "se podílel na objednávání součástek, jež by byly použity na výrobu jedné nebo více bomb". Agentura Reuters uvedla, že kodaňská policie muže zatkla před rokem. Jde podle ní o Syřana, který žádal o azyl ve Švédsku.

Muž byl obviněn z pokusu o spáchání teroristických činů. Pokud bude shledán vinným, bude čelit hrozbě až doživotního vězení.

Měl komplice

Obviněný spolupracoval s komplicem, kterého německý soud v červenci 2017 poslal na 6,5 roku do vězení, uvedl Reuters.

Komplic byl podle médií zatčen v listopadu 2016 v severoněmeckém přístavním městě Puttgarten, když se pokusil nalodit na trajekt do Dánska. V batohu měl 17.000 zápalek, 17 baterií, ohňostroje, dva velké kuchyňské nože a šest příručních vysílaček, které objednal nyní obviněný 31letý muž.

Prokurátor Riisager řekl, že síra ze zápalek měla být použita k výrobě bomb. "Možná to zní jako amatérismus, ale podle obvinění to bylo myšleno velmi vážně," uvedl dnes prokurátor.

Obviněný muž byl podle švédských médií podezřelý také ze žhářského útoku na šíitskou modlitebnu v Malmö z října 2016. Byl však viny zproštěn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám