Hlavní obsah

Maďaři vyšli do ulic kvůli tzv. otrokářskému zákonu

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Už druhý den pokračovaly v Budapešti demonstrace proti tzv. otrokářskému zákonu, který zvyšuje přesčasy až na 400 hodin ročně. Ve středu v noci vyústila demonstrace v násilnosti. Ve čtvrtek byl pochod několika tisícovek lidí městem klidnější.

Foto: MTI, Právo

Demonstrace v Budapešti

Článek

Protestující prošli několika mosty přes Dunaj, kde zcela zablokovali provoz. Skandovali hesla, jako „Demokracii“, „Hnusný FIDESZ“ a „Orbáne zmiz“.

V noci ze středy na čtvrtek právě před parlamentem použila policie slzný plyn proti lidem, kteří se snažili dostat až na schody vedoucí k budově. Někteří protestující se předešlou noc pokusili zapálit vánoční stromek, který stojí na náměstí a ničili lavičky v parku.

Policejní těžkooděnci pak začali vytlačovat lidí z náměstí a opět použili slzný plyn. V jednu hodinu po půlnoci se účastníci protestu začali postupně rozcházet. Podle maďarských médií bylo při noční demonstraci zraněno pět policistů.

Tzv. otrokářský zákon schválili ve středu vládní poslanci parlamentu. Opoziční poslanci se pokusili zabránit hlasování obsazením přístupu k předsednickému stolu, ale bez úspěchu. Norma umožní, aby zaměstnanci ročně odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadního limitu 250 hodin. Kromě toho mohou být přesčasy nahrazovány či propláceny v časovém období až tří let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám