Hlavní obsah

Policie vyhlásila pátrání po střelci ze Štrasburku, je to násilník a recidivista

Štrasburk/Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie vyhlásila pátrání po 29letém Cherifovi Chekatta, který v úterý večer střílel ve Štrasburku a zabil dva lidi a třináct dalších postřelil. Jde o protřelého, 27krát odsouzeného kriminálníka. Policie vyzývá svědky, aby pomohli při jeho hledání.

Foto: Handout, Reuters

Podoba střelce ze Štrasburku na policejní výzvě

Článek

Policie uvedla i popis hledaného: měří 180 cm a má normální postavu, snědou pokožku, znamínko na čele, je nakrátko ostříhán a zřejmě má vousy. Spolu s podobenkou bylo zveřejněno i varování, že jde o „nebezpečné individuum“, a proto by „lidé neměli zasahovat sami“ ale měli by volat na tísňovou linku 197.

Devětadvacetiletý Chekatt byl za různé trestné činy odsouzen nejen ve Francii, ale také v Německu a ve Švýcarsku, a to i za násilnou loupež. Násilí se dopustil Cherif Chekatt sedmašedesátkrát, poprvé v deseti letech, uvedla televize BFMTV s odvoláním na soudní záznamy a vyjádření prokurátora. Odsouzen byl poprvé ve třinácti.

Police popsala jeho chování jako „velmi provokativní“ , zejména díky „výrokům proti státu“. Aktuálně byl vyšetřován pro pokus o vraždu.

Od května 2016 byl také zařazen na seznamu S nebezpečných zločinců Sûreté, kde jsou jak nebezpeční kriminálníci, tak radikálové. Po propuštění z vězení po posledním trestu věznice uvedla, že je u něj patrná radikalizace. Už od ledna 2016 byl také na seznamu FSPRT, kde jsou vedeny osoby, u nichž se projevují prvky radikalizace a mohly by se přiklonit k terorismu.

V úterý ráno se Cherifu Chekattovi podařilo vyhnout razii, provedené kvůli tomu, že figuruje v případu pokusu o vraždu. U něj doma našli granát, pistoli a texty v arabštině, které ale neměly nic společného s Islámským státem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie kontroluje na hranicích vozidla přijíždějící ze ŠtrasburkuVideo: AP

Střílet začal v úterý večer v 19:50 v Rue des Orfèvres, jen několik metrů od vánočního trhu, naposled pak střílel na Gutenbergově náměstí. Zasahující hlídka ho postřelila on pak ujel se zraněnou rukou taxíkem. Taxikáři tvrdil, že byl v přestřelce postřelen. Podle řidiče měl s sebou granát.

Na vánočním trhu zabil dva lidi, třetí osoba je ve stavu klinické smrti, a z 12 zraněných je šest v kritickém stavu. Starosta Roladn Ries uvedl, že Chekatt většinou střílel na muže: „Někteří byli střeleni do hlavy.” Jeden mrtvý je thajský turista, mezi zraněnými je italský novinář.

Ve středu byly zadrženy v souvislost s případem čtyři osoby, jedná se o otce a matku Chekatta a jeho dva bratry, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám