Hlavní obsah

Protesty ve Francii neskončily

Paříž

Na mnoha místech Francie i v úterý pokračují blokády silnic na protest proti vládě prezidenta Emmanuela Macrona. Protestují i tisíce studentů. Demonstrace neutichly ani po pondělním proslovu šéfa Elysejského paláce, v němž Emmanuel Macron slíbil hospodářská a sociální opatření, která by měla zmírnit dopad vládních hospodářských reforem na obyvatele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Studenti blokují přes 60 škol ve FranciiVideo: AP

 
Článek

Jeden ze zástupců žlutých vest Benjamin Cauchy už podle BBC apeloval na demonstranty, aby v sobotu už popáté vyrazili do ulic. „Toto je jen polovina opatření. Cítíme, že Macron má více co dát.“  Další protesty očekává levicový předák Jean-Luc Melenchon.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Úterní protest středoškoláků v Marseille

Žluté vesty nejsou jednotné a jejich další představitelé naopak vyzvali k příměří. „Nyní musíme tuto krizi ukončit, protože nemůžeme strávit zbytek života na kruhových objezdech,“ řekla umírněná zástupkyně žlutých vest Jacline Mouraudová.

Záznam: Protesty žlutých vest v PařížiVideo: Reuters

Francouzský tisk se shoduje, že se prezidentovi nepodařilo přesvědčit levici ani pravici, a také protestující mají podle něj pocit, že je Macron nevyslyšel. Před poslance proto odpoledne předstoupí premiér Édouard Philippe, jenž oznámí podrobnosti kroků, které v pondělí avizoval Macron.[celá zpráva]

Macron sice přiznal, že v mnoha ohledech byly protesty oprávněné, takže slíbil zvýšit o sto eur minimální mzdu, zrušil chystané zvýšení daní na chudé penzisty a zdanění přesčasů, ale nezavedl milionářskou daň. Analytici však označují jeho kroky jako nedostatečné a málo zacílené. Pravicový politik Eric Woerth označil Macronova opatření za dočasné řešení a podle Marine Le Penové nepřiznal všechny své chyby.

Macronův proslov sledovalo na několika televizních stanicích 21 milionů Francouzů. To je podle serveru 20minutes.fr o dva miliony více než v červenci během finále mistrovství světa ve fotbale.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Demonstrace středoškoláků v Marseille

K dalším protestům proti reformě maturit, středních škol a mechanismu nástupu na vysoké školy vyzval také studentský svaz. Ráno podle francouzského tisku demonstrovali studenti asi 170 lyceí po celé zemi.

Šéf poslanců Macronovy strany Republika v pohybu (REM) Richard Ferrand připustil, že Francie bude muset „bezpochyby zvýšit rozpočtový deficit“, když se zvýší minimální mzda o sedm procent, ale stane se tak podle něj pouze dočasně. Vládní mluvčí Benjamin Griveaux uvedl, že ohlášená opatření vyjdou na osm až deset miliard eur (207 až 258 miliard Kč): „Dolaďujeme to, abychom viděli, jak to financovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám