Hlavní obsah

Na konferenci o islámu v Německu servírovali muslimům jelita

Novinky, bož

Německé ministerstvo vnitra čelí kritice za to, že jako pořadatel konference o islámu totiž účastníkům servírovalo německá jelita (Blutwurst), obsahující především vepřové maso a krev. Napsal o tom deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Mezi účastníky konference přitom byla celá řada muslimů, jimž víra zakazuje konzumovat vepřové maso a potraviny obsahující krev.

Foto: Profimedia.cz

Blutwurst

Článek

Cílem již dvanácté konference o islámu, jež se konala v Berlíně, bylo podpořit lepší integraci muslimského obyvatelstva. Na poněkud nepovedený catering jako první na sociální síti Twitter upozornil reportér televize WDR Tuncay Özdamar.

„Na konferenci o islámu v Berlíně se opět jako pohoštění podávalo vepřové. Servírovala se jelita. İnşallah halal. Jaký vzkaz tím chce Seehoferovo minsterstvo vnitra vyslat?“ napsal novinář s ironickou poznámkou, že dá-li Bůh, bude pokrm halal, tedy povolený pro muslimy ke konzumaci. Podle něj jde o nedostatek respektu k muslimům, kteří nejedí vepřové.

Özdamar v příspěvku neopomněl zmínit jméno ministra Horsta Seehofera (CSU), který ještě jako bavorský premiér proslul svojí ostře protimigrantskou rétorikou. Nicméně právě v rámci berlínské konference vystoupil s o poznání mírnějším tónem, když ve svém projevu uvedl, že islám k Německu patří. [celá zpráva]

Někteří v reakci na Özdamarův příspěvek argumentovali, že na konferenci byl dostatek jiného jídla, které vepřové ani krev neobsahovalo. Problém nicméně byl i v tom, že vepřová jelita nebyla nijak označena. Podle některých médií se ministerstvo za nedopatření omluvilo.

Muslimové podle své věrouky smí konzumovat pouze potraviny, jež jsou takzvaně halal (حلال), v překladu povolené či přípustné. Židovští věřící v podobném významu používají termín košer (כשר). Mezi povolené maso patří maso většiny býložravců, ryb a ptáků s výjimkou dravců. Naopak mezi zapovězenými pokrmy figuruje vepřové či krev, která je podle tradice spojená s duší. Židovská pravidla jsou přísnější než muslimská, muslim proto může jíst košer potraviny, ale žid by halal potraviny konzumovat neměl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám