Hlavní obsah

Ukrajina zakázala ruským mužům vstup na své území

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina neumožní během válečného stavu, který potrvá do 26. prosince, vstup na své území ruským mužům ve věku od 16 do 60 let, oznámil v pátek náčelník pohraniční služby Petro Cygykal. Výjimku mohou představovat pouze cesty z humanitárních důvodů, jako jsou pohřby, dodal Cygykal podle listu Ukrajinska pravda. Moskva by podle ruských zákonodárců neměla reagovat recipročně.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Na přechodech je prováděna zesílená kontrola. K dnešnímu dni je omezen vjezd cizinců, především občanů Ruské federace. Je zakázáno vpouštět ruské občany mužského pohlaví ve věku od 16 do 60 let,” řekl generál Cygykal na poradě o posílení obranyschopnosti země s účastí hlavy státu, vysílané v televizi.

„Pokud nastanou případy humanitárního charakteru vyžadující vpuštění občanů Ruské federace, kteří jedou například na pohřeb nebo z nějakého jiného humanitárního důvodu, vpustíme je,“ dodal náčelník pohraniční služby.

Prezident Petro Porošenko objasnil, že tato opatření mají předejít tomu, aby na Ukrajině „Ruská federace formovala jednotky soukromých armád, které se jeví jako součást Ozbrojených sil Ruské federace“. Také jim podle slov prezidenta neumožní podniknout operace, které zkusily uskutečnit v roce 2014. Zopakoval, že nařízení se týká jen mužů od 16 do 60 let.

Nemíní však skončit jen u dočasného zákazu vstupu pro muže: „Pro občany Ruské federace bych přitvrdil požadavky na registraci v oblastech, kde je zaveden válečný stav.“

Rusko neplánuje odvetu

Rusko by nemělo Ukrajině na zákaz vstupu ruských občanů odpovídat, domnívá se ruský senátor Konstantin Kosačov. „Jsem přesvědčen, že odvetná opatření v tomto duchu bychom neměli přijmout. Neválčíme s Ukrajinou. A lidé by měli vědět, kdo je autorem takových iniciativ - do budoucna, až začnou zjišťovat roli každé osoby ve zhoršení vztahů mezi námi," řekl Kosačov agentuře TASS.

Ukrajinský zákaz označil za „povýtce propagandistický čin Kyjeva, který potřebuje za každou cenu dokázat existenci nějakých agresivních záměrů Ruska vůči Ukrajině a podporovat napjatou situaci v zemi”.

Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem se stupňuje od nedělního incidentu u Kerčského průlivu, kde ruští pohraničníci ostřelovali a zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva i s jejich posádkami. Při tomto prvním ozbrojeném střetu Rusové zranili tři Ukrajince.

V reakci na incident Ukrajina vyhlásila válečný stav v deseti pohraničních či příbřežních oblastech z obavy ze „skutečné války” s Ruskem, jak v úterý varoval prezident Petro Porošenko.

Válečný stav je vyhlášen na měsíc, takže by neměl narušit oslavy pravoslavných Vánoc, což by mohlo představovat problém, protože mnohé rodiny mají své členy na Ukrajině i v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám