Hlavní obsah

Rusové chtějí na Krymu vybudovat vojenský radar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusové hodlají příští rok na anektovaném Krymu vybudovat vojenský radar včasného varování před raketovým útokem. Ve čtvrtek to s odvoláním na nejmenované zdroje z ruských bezpečnostních složek napsala agentura Interfax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská pohraniční stráž je v pohotovostiVideo: Reuters

 
Článek

„Termín a místo nové stanice bylo určeno. Jak se čekalo, začnou ji stavět na místě, kde byl u Sevastopolu dislokován starý radiolokátor Dněpr," uvedl zdroj. Nový radar má být typu Voroněž-M, který je podle Interfaxu schopen odhalovat kosmické objekty, rakety a střely s plochou dráhou letu.

Nové zařízení svými schopnostmi značně předčí radiolokátor Dněpr, který byl postaven za sovětských dob a dokázal pokrývat i oblast Blízkého východu a sledovat starty balistických raket do vzdálenosti 3500 kilometrů. Radar po rozpadu Sovětského svazu převzala Ukrajina, která jej po jistou dobu pronajímala Rusku; pak se radar více než deset let nevyužíval a po anexi poloostrova se ukázal být nepoužitelným.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržené ukrajinské lodě v přístavu na KrymuVideo: Reuters

Informace o stavbě vojenského radaru přichází v době, kdy mezi Ruskem a Ukrajinou eskaluje napětí. Vyvolalo ho zajetí tří ruských vojenských lodí v Azovském moři. Nedělní incident, kdy Rusové zajali tři ukrajinské válečné lodě i s posádkou, vedl k eskalaci napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. [celá zpráva]

Prezident Ukrajiny v pondělí vydal dekret, na jehož základě byl v části Ukrajiny vyhlášen válečný stav. [celá zpráva]

Kyjev trvá na tom, že byly lodě zajaty v mezinárodních vodách a jedná se tak o válečný stav. [celá zpráva]. Ukrajinský prezident Petro Porošenko proto vyzval NATO, aby do oblasti vyslalo své síly. Turky zase Ukrajinci požádali, aby zamezili ruským vojenským lodím v užívání Bosporského průplavu.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám