Hlavní obsah

Prvňačku v německé škole šikanovali a zranili, protože jediná mluvila německy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý list Focus přinesl tento týden reportáž přibližující příběh nyní osmileté dívky Yary, kterou před dvěma lety, když nastoupila do první třídy základní školy v Kasselu, šikanovali a zranili spolužáci, protože mezi nimi jako jediná mluvila německy. Podle dívčina otce vedení školy, do které chodí zejména děti migrantů, ztratilo nad situací kontrolu.

Foto: Carl-Anton-Henschel-Schule

Základní škola Carla Antona Henschela v Kasselu v německé spolkové zemi Hesensko

Článek

Yara, která má německého otce a brazilskou matku, se od prvního dne ve škole setkávala s nepřátelstvím ostatních dětí, byla totiž ve třídě jediným žákem, který uměl německy. Zažívala odstrkování, izolaci a šikanu, a nakonec ji podle Focusu zranil arabský spolužák ostrým předmětem na břiše.

List cituje dívčina otce, podle kterého základní škola v Kasselu v Hesensku úplně ztratila kontrolu nad situací, kdy 95 procent jejích žáků pochází z migrantského prostředí. V celém ročníku byli údajně jen dva prvňáci, kteří mluvili německy. Na třídní schůzce podle otce musel být přítomen tlumočník do turečtiny. Samotná Yara se prý po dobu docházky v němčině zhoršovala.

Vedení základní školy Carla Antona Henschela, pojmenované po kasselském významném vynálezci a průmyslníkovi, se podle Focusu odmítlo k případu vyjádřit. Podle dívčina otce však muselo o problémech vědět. Yaru přehlásil na jinou školu, kde má dívka také hodně spolužáků pocházejících z rodin migrantů, má s nimi ale dobré vztahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám