Hlavní obsah

Rusko posílí obranu Krymu dalším systémem S-400

Moskva/Kyjev

Rusko posílí protivzdušnou obranu (PVO) anektovaného Krymu další, už čtvrtou jednotkou vybavenou systémem S-400 Triumf, oznámilo podle Interfaxu ruské ministerstvo obrany. Letos na poloostrově Rusko rozmístilo již tři jednotky systému S-400.

Systém protivzdušné obrany S-400 při přehlídce na Rudém náměstí

Článek

„V blízké době bude raketový systém PVO připraven k bojovému nasazení při ochraně vzdušného prostoru Ruské federace,“ uvedl plukovník Vadim Astafjev, představitel Jižního vojenského okruhu, pod který spadá i nezákonně připojený Krym. Jednotka se systémem protivzdušné obrany S-400 se podle něj po cvičných střelbách v Astrachanské oblasti přesune na Krym.

Na Krymu už jsou tři jednotky PVO se systémem S-400, který má dosah až 400 km. Jejich rozmístění spolu s přesunem jednotek PVO vybavených systémem Pancir S-1 avizovalo ruské ministerstvo obrany už na jaře. Také tam byly rozmístěny bojové víceúčelové dvoumístné letouny Suchoj Su-30SM a nejmodernější bitevní vrtulníky Mil Mi-28 a Kamov Ka-52. Ty druhé byly nasazeny i při nedělním incidentu, kdy Rusko zabránilo třem ukrajinským lodím plout z Oděsy do Azovského moře a do remorkéru narazilo. [celá zpráva]

Agentura Reuters uvedla, že z Černého do Azovského moře pluje ruská minolovka Admiral Zacharin. Ruská televize zveřejnila záběry přesunu protilodních raket Bal ze Sevastopolu ke Kerči.

Izvěstija: Ukrajinci chtějí americkou základnu

Podle listu Izvěstija jedná Ukrajina s USA o vybudování americké základny na svém území. Uvedl to s odvoláním na dva nejmenované zdroje a napsal, že tuto informaci mu potvrdil poslanec z vládnoucího Bloku Petra Porošenka Ivan Vinnyk. Ukrajinské zdroje nic takového neuvedly.

Podle listu Ukrajina dlouhodobě žádá USA, aby vybudovaly na Ukrajině základnu kvůli ruské hrozbě. List tvrdí, že USA nic Kyjevu neslíbily.

Američtí vojáci na Ukrajině 

Podle expertů se nezdá pravděpodobné, že by USA takovou základnu vybudovaly. Američtí vojáci na Ukrajině však působí, potvrdil server Military Times. Příslušníci 278. pluku obrněné kavalerie z Národní gardy státu Tennessee pomáhají s výcvikem na bázi Javoriv.

Američané se také zúčastnili několika manévrů s partnerskými silami Ukrajiny, Rumunska a Gruzie. Rusko zapojení padesáti amerických námořních pěšáků do cvičení Sea Breeze odsoudilo jako ukazování svalů, které nenapomůže stabilizaci situace. Americké letectvo se zase zúčastnilo říjnových manévrů Clear Sky. Během nich s ukrajinským letectvem cvičili i američtí výsadkáři.

Ukrajina usiluje o vstup do NATO a snaží se plnit všechny podmínky pro přijetí do Severoatlantického paktu. Chce vstup zakotvit i v ústavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám