Hlavní obsah

USA se zlobí na Maďarsko, protože vydalo pašeráky zbraní do Moskvy

Novinky, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Speciální jednotka maďarské policie TEK zadržela 9. listopadu 2016 ve městě Tököl v centrální části země dva ruské překupníky se zbraněmi přímo u skladiště zbraní. Budapešť po dvou letech vydala pašeráky zbraní do Moskvy, čímž rozzlobila Washington.

Foto: MTI

Příslušník maďarské protiteroristické jednotky TEK

Článek

Rusové totiž dodávali zbraně mexickému drogovému kartelu a akci na jejich zadržení vypracovali Američané. „Američané nastražili léčku, ale Maďarsko je vydalo Rusku,“ konstatoval server Direkt36.hu.

Vladimir Ljubišin a jeho syn chtěli Mexičanům prodat automatické pušky kalašnikov, samopaly Škorpion a další zbraně z bývalých zásob maďarské armády. Podle plánu vypracovaného americkým úřadem DEA (Drug Enforcement Administration) však na místě zasáhlo maďarské elitní komando TEK.

O vydání obou ruských pašeráků zbraní požádali Rusové i Američané a Budapešť nakonec vydala oba muže Moskvě. „V konečném důsledku rozhodlo maďarské ministerstvo spravedlnosti,“ konstatoval web 444.hu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám