Hlavní obsah

Španělský premiér pohrozil vetem brexitu kvůli Gibraltaru

– Madrid

Španělský premiér Pedro Sánchez dál trvá na změně návrhu dohodx o odchodu Británie z Evropské unie. Na Twitteru uvedl, že pokud k tomu nedojde, Španělsko na nedělním summitu EU o brexitu nepodpoří dojednané podmínky. Madrid předtím žádal, aby „rozvodová dohoda” Británie s EU obsahovala pasáž zabývající se výhradně územím Gibraltaru.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Pohled na Gibraltarskou skálu z hranice se Španělskem

Článek

O otázce Gibraltaru, který Londýn považuje za součást Spojeného království, ve středu Sánchez hovořil po telefonu s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Ta španělského premiéra ujistila, že má zájem na takové dohodě, která se bude vztahovat nejen na Británii, ale i na Gibraltar a britská zámořská území.

Sánchez však chce do dohody o brexitu začlenit pasáž specifikující, že vyjednávání o budoucích vztazích Gibraltaru s EU se povedou nezávisle na těch mezi Británií a Unií. Madrid také požaduje, aby se rozhovory o Gibraltaru mohly vést pouze s jeho svolením.

„Po konverzaci s Theresou Mayovou zůstávají naše pozice vzdálené. Moje vláda bude vždy bránit zájmy Španělska. Pokud nedojde k žádným změnám, budeme vetovat brexit,” napsal Sánchez na Ttwitter.

Kvůli schválení rozvodové dohody a politické deklarace o rámci budoucích vztahů Británie s EU se v neděli v Bruselu mimořádně sejdou předsedové vlád a hlavy států členských zemí Unie. Ještě v sobotu zamíří do Bruselu podruhé v tomto týdnu Mayová a opět se sejde s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám