Hlavní obsah

Polští biskupové prolomili mlčení a odsoudili pedofilii

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhém mlčení a vědomém obcházení problémů pedofilie mezi polskými katolickými kněžími změnila tamní církevní hierarchie postoj. Episkopát a Konference biskupů v prohlášení primase, arcibiskupa Wojciecha Polaka odsoudili hanebné činy pedofilních duchovních v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zároveň se biskupové omluvili ukřivděným dětem a jejich rodinám a vyzvali k boji proti páchání této mimořádně závažné trestné činnosti.

„Místo toho, aby se v minulosti jednoznačně postavili na stranu zneužitých dětí, se polští biskupové až příliš často nechali oklamat pachateli těchto zločinů. Uvěřili, že z jejich strany šlo o jakési zkratové konání nebo dokonce, že děti vědomě provokovaly kněze k sexuálnímu zneužívání,“ prohlásil v Krakově na Konferenci biskupů Piotr Libera.

„Zatím jde jen o slova. Výzva biskupů postavit hráz sexuálnímu zneužívání dětí kněžími pedofily není projevem jejich dobré vůle, ale povinnosti. Měli ji splnit už dávno a nevedlo by to ke stovkám, možná tisícům tragédií,“ napsal portál Natemat.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám