Hlavní obsah

Na Ukrajině byli napadení zastánci LGBT hnutí, policie je nedokázala ochránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Zraněné si vyžádaly v neděli potyčky v Kyjevě, které provázely pokojnou demonstraci zastánců práv homosexuálů. Tu napadli pravicoví radikálové. Zraněni byli dvě účastnice a kanadský novinář. Policie proti radikálům nezasáhla a místo toho zahnala aktivisty do metra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace za práva homosexuálů a leseb v Kyjevě se neobešla bez násilíVideo: Reuters

 
Článek

Desítky protestujících s duhovými vlajkami vyzývaly úřady, aby při příležitosti úterního Dne připomínajícího transgenderové osoby zabránily jejich diskriminaci a ochránily jejich práva.

Protest ultrapravice proti pochodu LGBT aktivistů

Protest se měl měl konat u budovy Ševčenkovy univerzity, ale tam se od rána scházeli ultrapravicoví radikálové a zástupci náboženských komunit. Proto se zastánci LGBT komunity sešli u stanice metra Universitět.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Policisté chrání ošetřovanou demonstrantku.

I tam dorazili radikálové a nadávali zastáncům LGBT komunity. Zabránili jim v plánovaném pochodu k ministerstvům vnitra a zdravotnictví. Policisté se snažili obě skupiny oddělit a nakonec zatlačili účastníky pochodu za práva menšin do stanice metra.

Někdo zapálil dýmovnice a radikálové nastříkali dvěma dívkám do obličeje slzný plyn, uvedla Ukrajinska pravda. Do obličeje byl udeřen kanadský novinář Michael Colborne žijící v Praze, kterému rozbili brýle. Informoval o tom jeho kolega Christopher Miller.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Demonstrantkám nastříkali do obličeje pepřový sprej.

Postup policie Miller zkritizoval jako neprofesionální, protože nezasáhla proti radikálům: „Natlačili desítky aktivistů přes turnikety do metra místo toho, aby zabránili akcím pravicových radikálů, kteří házeli dýmovnice.“

Reklama

Výběr článků

Načítám