Hlavní obsah

Při protestech proti rostoucím cenám benzínu zahynula ve Francii žena

Paříž
Aktualizováno

Proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot protestuje v sobotu ve Francii na více než 2000 shromážděních přes 120 000 lidí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na ministra vnitra Christopha Castanera. V Savojsku zemřela při nešťastné nehodě jedna z protestujících, do níž v panice najela řidička. Další lidé byli zraněni na jiných místech Francie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti ve Francii blokují silnice na protest proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmotVideo: Reuters

 
Článek

U neohlášeného zátarasu v Pont-de-Beauvoisin v Savojsku zemřela jedna z manifestujících, do které najela řidička, která vezla dceru k lékaři. Když jí účastníci protestu začali bouchat do vozu, v panice do demonstrantů najela a srazila asi padesátiletou ženu, která podlehla zranění. Řidička byla vzata do vazby a je v šoku.

Ministr vnitra Castaner dodal, že zranění jsou hlášena i z dalších míst. Jedním z nich je policista, kterého zranili řidiči, když se snažili projet blokádami. Castaner také uvedl, že se policisté snaží zajistit průjezdnost hlavních tahů.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Protestující motocyklisté ze Žlutých vest na pařížském okruhu

„Je to mnohem větší, než jsme čekali,“ řekl serveru The Local operátor privátní taxislužby Yvec Garrec v Toulouse a dodal, že mezi demonstranty panuje „dobrá atmosféra“

Bylo napočítáno ”1083 míst napětí, kde se nachází 50 000 lidí”, uvedl Castaner. V předvečer demonstrací se očekávalo až 1500 akcí, ale méně účastníků, protože se k hnutí zvanému Žluté vesty, hlásilo jen 25 000 lidí.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Protest Žlutých vest u Triumfálního oblouku v Paříži

Apolitický protest

Hnutí, které nemá jednoho vůdce a nehlásí se k žádné politické straně, hrozilo blokádami silnic po celé zemi. Agentura Reuters uvedla, že ”protestující se pokouší zablokovat dálnice a přístupy do skladišť paliva”.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Demonstrace Žlutých vest proti zdražování paliva v Nice

Premiér Édouard Phillipe uvedl podle listu The Guardian, že žluté vesty mají právo protestovat, ale blokády „jsou obecně nepřijatelné“.

Masové protesty vyvolal záměr vlády zvýšit od ledna daň z nafty o 6,5 centu za litr a benzinu o 2,9 centu za litr. Už loni stoupla cena benzínu o 23 procent a nafty o patnáct. Ministři to obhajovali rostoucími ceny paliv, jenomže současně stoupá i spotřební daň. Snahou vlády je podpořit ekologičtější způsoby dopravy. Macron to hájil: „Lidé si stěžují na rostoucí ceny paliv a titíž si současně stěžují na znečištění a jak jím trpí jejich děti.“

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Demonstranti ze Žlutých vest zablokovali dálnici z Paříže na Brusel v Haulchinu

Dodal ještě, že „upřednostňuje zdaňování paliva před zdaňováním práce“. Opoziční republikán Laurent Wauquiez obvinil prezidenta z pokrytectví: „Jste zcela mimo realitu, když nechápete, že zdaňování paliva je zdaňováním pracujících“.

Podle středečního průzkumu Elabe pro BFM TV podporuje protesty 73 procent Francouzů a 70 procent si myslí, že by se mělo odstoupit od zvyšování cen.

Reklama

Výběr článků

Načítám