Hlavní obsah

Nahá aktivistka se v Paříži vrhla ke Trumpově koloně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Vojenská přehlídka na Champs Élysées a mírová konference jsou vrcholem oslav stého výročí ukončení bojů 1. světové války. Centrem slavností se stala Paříž, která hostí 72 hlav států a vlád včetně prezidentů USA Donalda Trumpa a Ruska Vladimira Putina. Přestože v metropoli na Seinou panují přísná bezpečnostní opatření, třem aktivistkám hnutí Femen se podařilo proniknout ke koloně prezidenta Donalda Trumpa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nahá aktivistka narušila v Paříži slavnostní ceremoniiVideo: Reuters

 
Článek

Přestože v Paříži panují přísná bezpečnostní opatření, kdy na bezpečnost dohlíží přes deset tisíc policistů a vojáků, zábrany se podle agentury AP podařilo překonat třem aktivistkám z hnutí Femen. Původní zprávy hovořily pouze o jedné. Jedna z nich, kterou zaznamenala kamera, měla na obnažených prsou nápisy Fake (falešný) či Peace (mír) a křičela „Fake peacemakers” (falešní mírotvůrci).

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Aktivistce z hnutí Femen se podařilo proniknout přes zábrany a dostat se ke koloně amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Žena zamířila směrem ke koloně s americkým prezidentem Donaldem Trumpem jedoucím k Vítěznému oblouku. Policie rychle zakročila. Trojice žen z Femen s nápisem na prsou Welcome War Criminals (Vítejte váleční zločinci) protestovala již v sobotu u Vítězného oblouku, policie je ale obratem zadržela.

Francouzský prezident Emmanuel Macron dorazil v doprovodu zahraničních státníků k Vítěznému oblouku, kde začíná slavnostní ceremonie připomínky stého výročí konce první světové války krátce po 11.00. Slavnost zahájil průlet stíhaček nad Vítězným obloukem, kde utvořily trikolóru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záznam z ceremonie ke stému výročí konce první světové války Video: Reuters

Po Marseillaise vystoupil americký violoncellista Yo-Yo Ma s pátou suitou pro sólové violoncello v c moll od německého skladatele Johanna Sebastiana Bacha. Následně osm francouzských středoškolských studentů přečetlo zápisky, které ke dni příměří napsali vojáci hlavních bojujících stran, mladá Francouzka a čínský dělník pracující v Normandii.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Ceremonie u Vítězného oblouku

V projevu, který Macron u Vítězného oblouku pronesl, řekl, že „Evropa spáchala sebevraždu”, když začala válčit. „Všichni byli pohlceni válkou a výsledkem je 10 milionů mrtvých, šest milionů zmrzačených, tři miliony vdov, šest milionů sirotků,” řekl. Všichni, kteří válku přežili, se podle jeho slov ponořili do stejného smutku, ať už byli na straně vítězů nebo poražených.

Foto: Benoit Tessier, ČTK/AP

Francouzský prezident během projevu u Vítězného oblouku.

„Stopy této války se nikdy nesmazaly,” řekl Macron.  V závěru projevu apeloval: „Mír nebude nikdy jistý, pokud nebudeme mít dobrou vůli. Ať je toto výročí dnem, kdy si uvědomíme odkaz svých předků,” uzavřel Macron.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Aktivistka se vrhla ke Trumpově koloně

Ceremonie pokračovala skladbou Bolero, která patří k nejznámějším dílům francouzského hudebního skladatele Maurice Ravela. Skladbu pod Vítězným obloukem zahrál Orchestr mladých Evropské unie (EUYO). Na závěr pietní ceremonie u Vítězného oblouku Macron symbolicky znovu zažehnul věčný plamen.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Kadeti vojenské akademie v New Yorku čekají na zahájení slavnostní ceremonie v blízkosti Vítězného oblouku

Politici zmeškali přesný okamžik příměří, které začalo platit 11. listopadu 1918 v 11:00. Kolona autobusů s prezidenty a premiéry v 11.00 teprve mířila po třídě Champs-Élysées k Vítěznému oblouku. Autobusy jely po bulváru vyrovnané vedle sebe, posledních několik stovek metrů státníci šli pěšky.

Trump s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a také izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem přijeli k Vítěznému oblouku ve vlastních vozech, ostatní činitelé cestovali společně autobusy.

Ve 13:30 francouzský prezident v roli hostitele zahájí v Elysejském paláci recepci pro pozvané státníky. Na ní by se měli podle Kremlu krátce setkat americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Trump to ale nepotvrdil a uvedl, že se jen budou účastnit stejného oběda. Poté americký prezident z Francie odletí.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte se vítá se šéfem Evropské komise Jean-Claude Junckerem (vpravo)

Zhruba dvě hodiny po recepci odstartuje třídenní mírová konference, níž promluví jako první německá kancléřka Angela Merkelová. Fórum by se podle představ Paříže mělo opakovat každý rok jako výraz „obnoveného, reformovaného multilateralismu”.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vlevo) s manželkou Brigitte a tureckým prezidentem Recepe Tayyipem Erdoganem (vpravo) a jeho chotí.

Jedním z vystupujících na mírovém fóru bude také premiér Andrej Babiš. Tuto příležitost chce podle svých slov využít k tomu, aby položil otázku, zda by nebylo dobré polovinu peněz vynaložených na světové zbrojení dát na zlepšení života chudých.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron se vítá s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

V Paříži je kvůli víkendovému programu nasazeno celkem 10 tisíc členů bezpečnostních sil. Omezen je provoz metra, uzavřeno je z bezpečnostních důvodů vícero stanic včetně Charlese de Gaullea, kde se kříží několik linek podzemní dráhy.

Okolí Vítězného oblouku je obehnáno mobilním plotem a vstup za bariéru střeží policie. Na místě hlídkují také vojáci s automatickými zbraněmi. V ulicích jsou rovněž příslušníci bezpečnostních sborů se psy cvičenými na vyhledávání výbušnin. [celá zpráva]

Takzvaná Velká válka, první skutečně světový válečný konflikt, oficiálně skončila 11. listopadu 1918, kdy od 11 hodin zavládlo na všech frontách příměří, podepsané německou generalitou ve štábním vagóně vrchního velitele dohodových vojsk, francouzského maršála Ferdinanda Foche v Compiègne.

Reklama

Výběr článků

Načítám