Hlavní obsah

I Slováci se u uren přikloní k nezávislým

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slováci si v sobotních komunálních volbách zvolí primátory, starosty, členy městských a obecních zastupitelstev. Největší šance se dávají nezávislým kandidátům.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Lídr Směru-sociální demokracie a bývalý premiér Robert Fico

Článek

Názor Slováků vyjádřený buď volební účastí, nebo odevzdáním hlasů u uren považují mnozí za sice poněkud nepřesný, ale přece jen alespoň nějaký test síly politických stran po dramatických událostech, jež v zemi spustila únorová vražda novináře Jána Kuciaka.

Na rozdíl od České republiky se na Slovensku volí primátoři měst a starostové obcí přímo občany. Na tyto funkce kandiduje v celé zemi 3387 lidí bez stranické podpory. Z toho 263 kandidátů má funkci jistou, protože nemají protikandidáta.

Otevře se bezmála šest tisíc okrsků
V roce 2014 na Slovensku uspělo 38 procent nezávislých primátorů a starostů.
Směr získal 29 procent křesel.
Jako třetí skončilo s velkým odstupem Křesťanskodemokratické hnutí - čtyři procenta.
V sobotu se otevře 5989 volebních okrsků pro čtyři miliony voličů.
Hlasovat mohou i cizinci s trvalým pobytem na Slovensku.
Účast v komunálních volbách však nebývá vysoká.

Směr si věří

Z politických stran se v regionech ukazuje jako stále nejsilnější strana Směr - sociální demokracie, byť jí smršť po Kuciakově vraždě sil nepřidala. Do vedení radnic nominovala nejsilnější vládní strana své lidi v téměř tisícovce obcí. Na komunální úrovni spojil Směr nejčastěji síly s vládní Slovenskou národní stranou (SNS).

Kompletní vládní koalice i se stranou Most-Híd spolupracuje na komunální úrovni v Prešově a v 57 obcích. Veřejnost zaujala kandidatura Jozefa Stümpela, bývalého hokejisty a mistra světa, v Nitře s podporou Směru a SNS.

Opoziční pravice se snažila o zformování koalice sdružené převážně kolem strany Svoboda a Solidarita. Nejširší se zrodila ve třech krajských městech - v Bratislavě, Nitře a v Banské Bystrici.

Fico nechtěl v metropoli přepřahat

V hlavním městě letos Směr postrádá vlastní želízko v ohni. Předseda strany Robert Fico však nepřímo vyjádřil podporu současnému primátorovi Ivo Nesrovnalovi. „Nemá žádný smysl, pokud tato spolupráce funguje, přepřahat koně,“ vyjádřil se Fico.

Nesrovnal zdůrazňuje, že je nezávislým kandidátem a jako primátor hlavního města musel s vládou spolupracovat. Průzkumy favorizují Matúše Valla, který se o hlasy uchází s podporou nezávislých odborníků sdružených v tzv. Teamu Vallo a nových mimoparlamentních stran Spolu - občanská demokracie a Progresivní Slovensko. Architekt a člen pop rockové skupiny Para měl v hlavním městě nejviditelnější kampaň.

V Bratislavě může ještě zamíchat kartami Václav Mika, bývalý ředitel Rádia Expres, televize Markíza i Rozhlasu a televize Slovenska, také nezávislý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám