Hlavní obsah

Britové by nyní brexit odmítli, ukázal průzkum

Kdyby se konalo další referendum o Evropské unii, Britové by odhlasovali, že v nynější osmadvacítce zůstanou. Vyplývá to z průzkumu pro stanici Channel 4, který byl v pondělí zveřejněn. Pro setrvání v Unii by se vyslovilo 54 procent voličů, proti by bylo 46 procent dotazovaných, ukázal průzkum společnosti Survation.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Britové se v dosud jediném referendu 23. června 2016 vyslovili pro odchod z Evropské unie. Pro brexit hlasovalo 51,9 procenta voličů, což bylo přibližně 17,4 milionu lidí. Britská premiérka Theresa Mayová již několikrát odmítla, že by se o brexitu mohlo hlasovat znovu.

Zastánci brexitu uvádějí, že již předchůdce Mayové David Cameron během kampaně před hlasováním říkal, že rozhodnutí bude konečné a nepůjde ho nijak zvrátit. Proto by premiérka měla pokračovat v řešení odchodu země z Evropské unie. Podle druhého tábora ale vize Mayové ohledně brexitu nebyly součástí tehdejšího hlasování v roce 2016, a veřejnost by tak měla dostat ještě jednu možnost hlasovat teď, když už jsou známé podmínky odchodu z EU.

Společnost Survation pro průzkum vyzpovídala po internetu 20 tisíc lidí. Průzkum se uskutečnil mezi 20. říjnem a 2. listopadem.

Vystoupení Británie z EU je plánováno na 29. března 2019. Dohoda o odchodu stále není dořešená, podle Mayové už nicméně panuje shoda na 95 procentech textu. Nedořešená zůstává zejména otázka režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Anketa

Měli by mít Britové ještě šanci o brexitu hlasovat?
Ano
65,8 %
Ne
34,2 %
Celkem hlasovalo 924 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám