Hlavní obsah

Německo vyšetřuje pokus o vykolejení rychlovlaku, našel se výhružný dopis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Bavorská centrála pro boj s terorismem spolu s generálním státním zastupitelstvím této německé spolkové země vyšetřuje případ útoku na německou železnici. Neznámí pachatelé se pokusili vykolejit rychlík ICE na trase Norimberk–Mnichov, napsal server deníku Bild. Na místě nalezli vyšetřovatelé výhružný dopis v arabštině a také graffiti v arabštině.

Foto: Profimedia.cz

Vlak ICE dosahuje rychlosti na trati mezi Norimberkem a Mnichovem až 300 km/h

Článek

Incident se stal 7. října, potvrdil serveru Ludwig Waldinger, mluvčí bavorského kriminálního úřadu. Pachatelé se pokusili vlak vykolejit nataženým ocelovým lanem a na kolejích na trase u města Allersberg byly namontovány dřevěné klíny.

Při průjezdu si strojvedoucí všiml velkého a podezřelého hluku. Po dojezdu na nádraží v Mnichově zjistil, že je lokomotiva poškozená. Vlak naštěstí překážku prorazil a nevykolejil.  Místo činu leží zhruba 25 kilometrů jižně od Norimberku a trať v daném úseku vede hned vedle dálnice A9.

Policie okamžitě zahájila vyšetřování. Během něho našla na místě výhružný dopis v arabštině a také graffiti na mostě. Výhružky se týkaly dalších útoků, ale nebyly v něm uvedeny cíle atentátů, napsal Bild. „Přesto to bereme velmi vážně,“ řekl mluvčí kriminálního úřadu. Pachatel nebo pachatelé však podle něj zjevně chtěli vykolejit osobní vlaky.

Železniční spojení mezi Norimberkem a Mnichovem je součástí nového vysokorychlostního koridoru mezi Mnichovem a Berlínem, který byl uveden do provozu teprve loni. Vlaky ICE na něm mohou dosahovat rychlosti až 300 kilometrů v hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám