Hlavní obsah

Tisk: Na rozdělení Československa Slováci doplatili

Právo, ivi, Bratislava

U příležitosti stého výročí vzniku Československa hodnotí sobotní slovenský tisk 74 let existence společného státu i jeho rozdělení. „Rychle jsme se zařadili mezi nejbohatší země. Po 74 letech nastal rozchod. Zřejmě pomohl více Čechům než nám,“ konstatoval deník Plus jeden den.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavský hrad

Článek

S odvoláním se na průzkumy veřejného mínění list píše, že Slováci jsou na tom dnes hůř než Češi. Připomíná, že 31. prosince 1992 došlo k rozdělení federace a Slováci se na začátku ze samostatnosti a nezávislosti těšili.

„Jenže ekonomický vývoj ukázal, že pro Slovensko a Slováky to nebylo natolik šťastné řešení. Podle průzkumu má dnes Čech v průměru dvaapůlkrát víc majetku a peněz než Slovák. Platy jsou u našich západních sousedů vyšší o 5,3 procenta než na Slovensku,“ uvedl Plus jeden den.

List konstatuje, že Slovensko je před Českou republikou v jediném ukazovateli. „Na Slovensku se vyrobí nejvíc automobilů na hlavu, Česko je až druhé,“ dodává Plus jeden den.

Deník Sme napsal, že Československo se v roce 1918 rodilo těžce a krvavě. „Před 100 lety se naší zemí prohnala krvavá vlna, vznik nového státu provázely brutální násilnosti i nepochopení demokracie,“ poznamenal list.

Dodal, že realitou Slovenska v roce 1918 byly chudoba a hlad, nemoci, sociální revolty a také regiony, ve kterých lid nechtěl republiku a agitátorům vyhrožoval smrtí.

„Mnozí lidé, kteří staletí žili v uherském království, odmítali ideu Československa z kariérních důvodů, odnárodnění či oportunismu. Ani po vyhlášení nového státu mnozí nevěřili, že to vydrží,“ cituje list historika Dušana Kováče.

Reklama

Výběr článků

Načítám