Hlavní obsah

Navzdory vraždě novináře norský státní fond zdvojnásobí investice v Saúdské Arábii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norský státní investiční fond hodlá více než zdvojnásobit investice v Saúdské Arábii, až bude tato země zapsána do jeho referenčního indexu. Řekl to generální ředitel fondu Yngve Slyngstad, podle něhož by to mělo být v nadcházejícím roce.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběry kamery před konzulátem Saúdské Arábie v tureckém Istanbulu ukazují Džamála Chášakdžího (vpravo), jak vchází dovnitř. Ven už nevyšel.

Článek

„Naše investice do společností se sídlem v Saúdské Arábii se nebudou měnit na základě politického vývoje. Obecně řečeno, my nejsme připraveni posuzovat politické riziko,” řekl Slyngstad agentuře Reuters. Dodal,  že fond investuje do firem, ne do států.

Po nedávné vraždě saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu se ve světě ozývají hlasy k omezení hospodářských vztahů se Saúdskou Arábií. Chce je německá kancléřka Angela Merkelová i francouzský prezident Emmanuel Macron. [celá zpráva]

Fond, jehož tržní hodnota aktuálně činí téměř 8,1 biliónu norských korun (21,9 bilionu Kč), vlastní 1,4 procenta všech akcií, s nimiž se obchoduje na světových burzách. Nyní drží saúdská aktiva v hodnotě 6,9 miliardy norských korun (18,7 miliardy Kč). Rozložena jsou ve 42 firmách například z bankovního, petrochemického nebo zdravotnického sektoru.

Ve třetím čtvrtletí činil výnos těchto aktiv 2,1 procenta, zejména díky růstu akcií v Severní Americe. Výnos je však o 0,2 procentního bodu slabší než u referenčního indexu, který stanovilo norské ministerstvo financí.

„Na vývoj trhu měl vliv předpoklad odlišného hospodářského růstu a nejistota spjatá s narůstajícími bariérami v mezinárodním obchodě,” uvedl Slyngstad.

Norský státní investiční fond, který byl ve své současné podobě založen v roce 1998, spravuje centrální banka s cílem střádat obyvatelům Norska peníze na důchod. Fond investuje výnosy z norského ropného a plynárenského sektoru do akcií a dluhopisů, stejně jako do zahraničních nemovitostí, které nejsou zapsané na burze.

Reklama

Výběr článků

Načítám