Hlavní obsah

Pokuta ohrožuje nezávislý ruský server The New Times

Moskva

Nezávislému ruskému zpravodajskému serveru The New Times hrozí krach poté, co dostal pokutu ve výši 22 250 000 rublů (7,6 miliónu korun) za to, že úřadům nedodal informace o svých zdrojích příjmů. V pátek to napsala agentura AFP s odvoláním na vyjádření šéfredaktorky Jevgenije Albacové.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Tohle je bankrot,” citovala AFP Albacovou, která sama dostala pokutu ve výši 30000 rublů (10 000 korun). Šéfredaktorka jasně vyjádřila, že její redakce není schopna pokuty uhradit.

The New Times, který od loňského roku vychází pouze v elektronické verzi, dostává příspěvky od čtenářů. Ty přicházejí prostřednictvím sdružení, které ruské úřady klasifikují jako „zahraničního agenta” na základě zákona schváleného v roce 2012, podle nějž se takto označuje každá nevládní organizace přijímající peníze ze zahraničí.

Albacová uvedla, že její magazín příslušným orgánům pravidelně dodává požadované dokumenty, avšak nevěděla, že tak musí činit každé tři měsíce.

AFP uvádí, že The New Times je známý nekompromisními články o dění v Rusku během posledních bezmála dvou desítek let, co je u moci současný ruský prezident Vladimir Putin. Loni kvůli finančním problémům přestala vycházet tištěná verze média. Vysoká pokuta za nedodání informací úřadům přišla poté, co na začátku týdne šéfredaktorka Albacová ve vysílání liberální radiostanice Echo Moskvy vyzpovídala prominentního opozičníka Alexeje Navalného.

Reklama

Výběr článků

Načítám