Hlavní obsah

Obvinění z vraždy Kuciaka údajně chystali i likvidaci exministra

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Čtveřice obviněných z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se měli domlouvat také na likvidaci bývalého ministra vnitra Daniela Lipšice a elitního prokurátora. V pátek to uvedla televize Markíza.

Foto: Boris Németh/Týždeň

Slovensko po vraždě novináře Jána Kuciaka

Článek

Jeden z obviněných Zoltán Andruskó spolupracuje s policií a ve své výpovědi uvedl, že se zvažovala likvidaci dalších dvou lidí. „Myšlenka vycházela z hlavy Aleny Zsuzsové a podnikatele Mariána Kočnera, kterého měl Andruskó označit za objednavatele vraždy Kuciaka,“ uvedla televize.

Lipšic zmíněné informace komentovat nechtěl. Připustil však, že je v kontaktu s orgány činnými v trestním řízení: „S vyšetřovateli a prokurátory průběžně komunikujeme, ale tuto komunikaci si nechám pro sebe a nebudu ji zveřejňovat.“ Lipšic v současnosti právně zastupuje Kuciakovu rodinu.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili letos 21. února v obci Velká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala masové demonstrace po celém Slovensku, takže odstoupili postupně ministr vnitra Robert Kaliňák a premiér Robert Fico (oba Směr-sociální demokracie). Nastoupila nová vláda premiéra Petra Pellegriniho (Směr). Poté odstoupil i policejní prezident Tibor Gašpar.

Koncem září bylo při razii ve městech Kolárovo a Komárno zadrženo několik lidí a čtyři z nich byli obviněni z vraždy novináře a jeho snoubenky. Zsuzsová měla být objednavatelkou, Andruskó zprostředkovatelem, Miroslav Marček dovezl do Veľké Mače svého bratrance Tibora Szabóa, který měl oba mladé lidí zastřelit.

Po zadržení se objevily spekulace, že gang chtěl zabít i náměstka generálního prokurátora Petera Šufliarského.

Reklama

Výběr článků

Načítám