Hlavní obsah

Putin s Trumpem budou řešit útok proti ruským základnám v Sýrii

Informace ruské armády, že na ruskou základnu v Sýrii zaútočila skupina dronů řízených z amerického letounu, považuje Kreml za velmi znepokojivé. Událost se bude zřejmě řešit během jednání prezidentů Ruska a USA Vladimira Putina a Donalda Trumpa. Oba se mají sejít 11. listopadu v Paříži během oslav 100. výročí ukončení první světové války, sdělil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin

Článek

Na leteckou základnu Hmímím se měl uskutečnit masívní útok drony letos 6. ledna.  Cílem se měla stát také ruská námořní základna Tartús, uvedl ve čtvrtek náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin.

Útok podle něj provedlo třináct dronů. Když narazily na radiový protiútok ruské protivzdušné obrany, přešly útočící stroje na ruční řízení vedené z amerického letounu Poseidon 8. Ruská obrana podle Fomina drony zničila.

Zpočátku se útok připisoval islámským radikálům. Drony totiž využíval Islámský stát při obraně Mosulu. [celá zpráva]  Později se objevily informace, že technologie byla na místní povstalecké skupiny příliš pokročilá.

„Jsou to nepochybně znepokojivé informace, náležitou analýzu provedou naši vojáci,“ řekl novinářům Peskov. Později dodal, že analýza už provedena byla. „Veškeré detaily může poskytnout jen armáda,“ konstatoval mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám