Hlavní obsah

Na „tvrdý brexit“ už je pozdě, varuje úřad britskou premiérku

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by Británie odešla z EU bez dohody, hrozí jí vážné problémy při ochraně hranic. S odvoláním na britský Národní kontrolní úřad (NAO) to napsal deník The Independent.

Foto: Toby Melville, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury vláda věděla už v létě, že je „příliš pozdě, aby se zajistilo, že všichni prodejci budou připraveni“ pro případ nedohody s EU. Londýn také podle NAO zahájil příliš pozdě přípravy na ochranu hranic. Hrozí tak, že v případě nedohody se otevřou „mezery a slabiny“ na hranicích, což by „pravděpodobně rychle využili organizovaní zločinci a jiní“. Navíc by to znamenalo chaos pro obchodníky.

Agentura upozornila, že k 29. březnu 2019, kdy končí britské členství v EU, bude připraven jen jeden z 12 „kritických systémů“ potřebných k zajištění britských hranic. Práce na jejich instalaci prý vázla na „politické nejistotě a odkladech při jednáních“.

Novou strukturu, která má „sledovat a kontrolovat zboží, není možné vybudovat před březnem 2018“. Pro tento účel bylo sice najato 581 lidí, nelze však stihnout jejich výcvik a bezpečnostní prověrku.

Nebude to problém, pokud Británie dokončí brexitovou dohodu. I když koncem března 2019 vypadne z EU, bude ještě aspoň do prosince 2020 součástí unijního trhu.

Kdyby byl odchod bez jakékoli dohody, musí se Británie o hranice postarat sama. Musela by být mimo jiné schopna zpracovat 260 miliónů celních deklarací ročně. Nyní jich zpracovává jen 55 miliónů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám