Hlavní obsah

Francie chce dostat ze Sýrie děti islámských radikálů, jejich matky zůstanou ve vězení

Francie usiluje o repatriaci zhruba 150 dětí, které žijí v Sýrii. Jsou to potomci francouzských radikálů, kteří působili v řadách radikálů organizace Islámský stát, napsala agentura AFP. Převoz dětí do Francie komplikuje množství překážek, upozorňuje AFP.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Vlakové nádraží v syrském Damašku. Ilustrační foto

Článek

Mnohé z dětí zatím nebyly lokalizovány. Většina z nich totiž žije v oblasti obývané Kurdy, která je mimo kontrolu syrské vlády a chybí v ní funkční soudní systém. Kurdové tvrdí, že mají 520 mužských zajatců - cizích příslušníků IS, 550 žen a asi 1200 dětí pocházejících ze 44 zemí.

V případě malých dětí je navíc potřeba k odvozu získat souhlas jejich matek. Ty ale mají zůstat v Sýrii, kde řadu z nich čeká soud. Francie, stejně jako ostatní západní státy, nechce přijímat zpět bývalé bojovníky Islámského státu, ani jejich manželky a partnerky. Země ale musí ovšem vyřešit situaci nezletilých dětí.

Od rodinných příslušníků mají úřady informaci o 60 ženách, mezi nimiž je 40 matek se 150 dětmi. O repatriaci dětí se bude rozhodovat jednotlivě a rozhodující bude, zda dá souhlas matka. „Je to v zájmu těch dětí,“ citovala agentura Reuters nejmenované představitele. První z dětí by mohly být ve Francii koncem roku.

Loni v prosinci Francie přijala tři děti francouzské matky, jíž předtím v červnu vyměřil irácký soud doživotní trest za příslušnost k IS. Žena si u sebe ve věznici ponechala nejmladší dítě.

Francie odhaduje, že v oblasti Blízkého východu je 500 až 700 francouzských členů IS. Sto z nich působí zřejmě v provincii Idlib, která je poslední baštou radikálů v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám