Hlavní obsah

Francouzské vesnice jsou už půl roku odříznuty od světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Dvě vesnice ve francouzských Alpách jsou už půl roku odříznuty od okolního světa. Sesuvy půdy a kamení totiž zničily a zatarasily jedinou příjezdovou silnici. Obyvatelé vesnic Beroulf a Sainte Sabine na jihovýchodě země jsou tak odkázáni na letecký most. A ještě půl roku budou. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po sesuvech půdy jsou dvě francouzské vesnice odříznuté od světa už od dubnaVideo: Reuters

 
Článek

Pro základní potraviny a věci denní potřeby si mohou vesničané dojít s batohem či tornou na zádech. K nejbližší silnici to mají dvacet minut pěšky lesem. Pak ještě musí dojít asi čtyři kilometry do nejbližšího městečka Sospel. Taková situace byla dlouhodobě neudržitelná, a tak se vesničané složili na letecký most.

Na středu si pronajali helikoptéru, která jim dopravila těžké zásoby. Přepravila mj. dřevo, pohonné hmoty, krmivo pro zvířata nebo auta, která při sesuvu uvízla na půl cesty. Helikoptéra letěla tam a zpátky sedmnáctkrát.

Hodinová zásobovací akce vyšla na 3000 eur, což je v přepočtu 77,5 tisíce korun. Na dvě třetiny nákladů se složilo všech pětačtyřicet obyvatel obou vesnic, zbylou třetinu uhradily místní úřady. Na další zásoby si budou muset lidé v Beroulf a Sainte Sabine počkat minimálně půl roku, uvedla agentura Reuters.

Nová silnice by měla být průjezdná až někdy na jaře. Obyvatele tak čeká krušná zima. „Chybí nám věci každodenní potřeby. Je to nepříjemné a neustále žijeme s pocitem, co bude dál,“ řekla Reuters jedna z místních obyvatelek Florence Sebilleová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám