Hlavní obsah

Starosta italského města byl vyhoštěn za přijímání migrantů

– Riace

Italský soud rozhodl, že starosta města Riace, jež bývalo kladeno za vzor integrace migrantů, nesmí v tomto kalábrijském městečku přebývat. Podle prokuratury totiž porušil zákon, když nejméně v jednom případě migrantce organizoval fingovaný sňatek a nechával přistěhovalcům přidělovat práci. Domenico Lucano se tak stal starostou města, do něhož nesmí.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Starosta Riace Domenico Lucano

Článek

Riace migranty přijímalo od roku 1998, a dříve vylidněné městečko na jihu Itálie tak ožilo. Za Lucanova starostování se středověké Riace často objevovalo v titulcích médií po celém světě.

Pro úspěch integračního programu Lucana v roce 2016 časopis Fortune zařadil mezi 50 nejvýznačnějších světových lídrů.

Nyní ale starosta čelí podezření, že organizoval fingované sňatky mezi místními muži a migrantkami, které pak mohly zůstat v Itálii.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Demonstrace migrantů na podporu starosty Domenika Lucana

Podle prokuratury prý také přidělil zakázky na odvoz odpadu bez veřejné soutěže. Dvě společnosti, kterým zakázky připadly, byly místními družstvy, jež byla založená proto, aby "lidé z Riace a migranti měli práci", napsal list La Repubblica.

Zpronevěry se nedopustil

Prokuratura odposlouchávala Lucanův telefon a tvrdí, že starosta nejméně v jednom případě navrhl svatbu jako jediné možné řešení situace nigerijské ženy, která nezískala povolení k pobytu. Od nejhoršího obvinění, zpronevěry, už prokuratura upustila a konstatovala, že účetnictví města je jen chaotické.

Italská média minulý týden uvedla, že migranti budou muset město podle nařízení ministerstva vnitra opustit. Po řadě protestů a negativních reakcí resort vnitra upřesnil, že půjde o dobrovolné přesuny do jiných center. Ministerstvo totiž město vyřadilo z programu Sprar, který financuje a jehož účelem je migranty přijímat, poskytovat jim pomoc a integrovat je na místní úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám