Hlavní obsah

Turci dokončili prohlídku rezidence saúdskoarabského konzula

– Istanbul • Aktualizováno

Tým tureckých vyšetřovatelů po devíti hodinách ukončil prohlídku saúdskoarabského konzula v Istanbulu v souvislosti s pohřešovaným opozičním saúdskoarabským novinářem Džamálem Chášakdžím, který je nezvěstný od návštěvy konzulátu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Turci dokončili prohlídku rezidence saúdskoarabského konzulaVideo: Reuters

 
Článek

Turečtí vyšetřovatelé již se souhlasem Rijádu, který odpovědnost za Chášakdžího zmizení odmítá, prohledali konzulát a ve středu vstoupili i do rezidence konzula, který mezitím odcestoval do Saúdské Arábie.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Zmizelý saúdský novinář Džamál Chášukdží na archivním snímku.

Na konzulát se Turci znovu vrátili a podle svědků prohlídku ukončili ve čtvrtek nad ránem. Agentura Reuters napsala, že s sebou měli reflektory k osvícení zahrady diplomatického úřadu a že prohledali také konzulární vozidla.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Vyšetřovatelé prohledávali i konzulární auta

Kauze se věnují také Spojené státy, které vnímají případ velmi vážně, což dokládá fakt, že americký prezident Donald Trump do Saúdské Arábie a Turecka vyslal ministra zahraničí Mikea Pompea.

USA rovněž oznámil, že Spojené státy požádaly Turecko o zvukové záznamy a videonahrávky k případu, pokud existují. Turecká média totiž ve středu informovala, že existuje zvukový záznam prokazující, že byl Chášakdží na konzulátu umučen. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám