Hlavní obsah

Slovenské policii pomohlo, že jí veřejnost nedůvěřovala

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Vyšetřovatel Národní kriminální agentury (NAKA), který si nepřál být jmenován, serveru Aktuality.sk přiznal, že při vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové policii paradoxně pomohlo, že veřejnost nevěřila v úspěšné vypátrání pachatelů. „Vytvořil se obraz neschopného vyšetřování, které se nikam neposouvá a pachatelé byli méně na pozoru,“ řekl.

Foto: Policie SR

Lynx Commando při zásahu ve městě Kolárovo

Článek

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili letos 21. února. Čtyři osoby podezřelé z provedení dvojnásobné vraždy dopadla policie koncem září při raziích na jižním Slovensku.

„Mysleli si, že je nikdy nedostaneme. Do poslední chvíle nic netušili,“ řekl o úspěšné razii vyšetřovatel NAKA. O akci pod krycím názvem News věděl jen úzký okruh lidí. Mnozí, kteří se zásahu účastnili, do poslední chvíle netušili, koho mají zatknout.

Video z policejního zásahuVideo: Policie SR

Informace získali policisté až 27. září na poradě v 02.00, které se účastnili i členové Europolu. Akce News byla úspěšná. V poutech skončili čtyři lidé, mezi nimi by měl být pachatel vraždy, řidič, zprostředkovatel i objednavatelka. Byla na ně uvalena vazba.

Jeden ze zadržených Zoltán Andruskó začal s vyšetřovateli spolupracovat. Za hlavního objednavatele vraždy měl označit kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera. Právě o něm psal Kuciak hned několik článků a podnikatel mu měl kvůli tomu vyhrožovat. Kočner je nyní ve vězení v Leopoldově, je podezřelý z podvodu. Během úterý se konaly domovní prohlídky jeho nemovitostí a firem. Výsledky akce zatím nebyly oznámeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám