Hlavní obsah

V Berlíně se sešly stovky tisíc lidí na demonstraci proti rasismu a xenofobii

Demonstrace proti rasismu a xenofobii se v sobotu v Berlíně sešlo 242 tisíc lidí, tedy mnohem více, než se očekávalo. Uvedla to stanice Deutsche Welle s odkazem na organizátory. Registrovaných účastníků bylo přitom jen 40 tisíc. Policie počet nepotvrdila, server Speigel Online či agentura AFP hovoří o 150 tisících.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v BerlíněVideo: Novinky

 
Článek

Protest pod heslem "Za otevřenou a svobodnou společnost - solidarita místo vyloučení" svolal spolek Unteilbar (Nedělitelný), který se sobotní akcí chtěl postavit proti ultrapravicové nenávisti, diskriminaci, umírání běženců ve Středomoří či škrtům v sociálním systému.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Demonstrace proti rasismu a xenofobii v Berlíně

Demonstrace začala v poledne na náměstí Alexanderplatz, zhruba o hodinu později se dav s plakáty, transparenty a nafukovacími balonky dal do pohybu k Vítěznému sloupu nedaleko prezidentského paláce Bellevue. Trasa pochodu vedla mimo jiné na Postupimské náměstí a k Braniborské bráně.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Demonstrace proti rasismu a xenofobii v Berlíně

Protestující nesli transparenty s hesly jako "Rasismus není alternativa", "Solidarita s oběťmi právního, rasistického a antisemitského násilí", "Stavme mosty, a ne zdi" či "Společně proti rasismu".

Ke spolku Unteilbar se připojila řada dalších organizací i stran. Podporu akci vyslovily i známé osobnosti, jako například herec Benno Fürmann, televizní moderátor Jan Böhmermann či v německy hovořících zemích populární zpěvák Herbert Grönemeyer.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Demonstrace proti rasismu a xenofobii v Berlíně

Podobné akce se v sobotu konaly i v jiných německých městech. Kolem tisíce lidí protestovalo proti euroskeptické a protiimigrační straně Alternativa pro Německo (AfD) ve Frankfurtu. V Karlsruhe se do ulic vydalo zhruba 2000 lidí, aby vyjádřili nesouhlas s "nacionalistickým a rasistickým štvaním".

Reklama

Výběr článků

Načítám