Hlavní obsah

V Bulharsku zavraždili investigativní novinářku Marinovou

Sofia
Aktualizováno

V Bulharsku byla zavražděna 30letá investigativní novinářka regionální televize TVN Viktorija Marinová. Její tělo objevili v sobotu brzy odpoledne ve městě Ruse, kde žila. Podle tamní policie zatím není zřejmé, zda šlo o náhodný, nebo předem plánovaný zločin.

Foto: Profimedia.cz

Vůz bulharské policie. Ilustrační foto

Článek

Z posledních informací poskytnutých prokuraturou a policií v neděli odpoledne na tiskové konferenci v Ruse vyplynulo, že žena zemřela v důsledku úderů do hlavy a dušení.

Zatím nelze potvrdit, zda byla předtím znásilněna, jak se objevilo v některých médiích.

Vyšetřovatelé dosud pracují se všemi možnými verzemi spáchání vraždy, citoval sdělení policie a prokuratury zpravodajský server Dunav Most.

Mohlo jít o náhodně spáchaný či plánovaný zločin, a to včetně možnosti spojení s prací novinářky. Tento motiv ale vyšetřovatelé v tuto chvíli považují za málo pravděpodobný.

Podle zpravodajského serveru BalkanInsight vraždu Marinovové již odsoudila Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Její představitel Harlem Désir zároveň naléhavě vyzval k „úplnému a pečlivému vyšetření” zločinu.

Třetí vražda novináře v EU za rok

Jedná se o třetí vraždu novináře v některé z členských zemí Evropské unie za uplynulých 12 měsíců. Loni v říjnu připravila nálož nastražená v automobilu o život maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou, která psala o korupci a byznysu s udělováním maltského občanství.

Letos v únoru nájemný vrah zastřelil slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku. Policie již zjistila, že zločin byl spáchán v souvislosti s Kuciakovou novinářskou prací, a zadržela čtyři osoby, které se na vraždě podílely. Po prvotním objednavateli se ale ještě pátrá.

Některá bulharská média připomněla, že Marinovová při své práci upozorňovala na korupci a na podvody například s eurofondy. Jejím posledním příspěvkem byl rozhovor s bulharským a rumunským novinářem, kteří spolupracovali kolem korupční aféry odhalující tunelování eurofondů bulharskou společností GP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám