Hlavní obsah

Chtěl ho zabít, rozhodl britský soud v kauze muže, který seniora strčil do kolejiště metra

Londýn

Paul Crossley, který letos v dubnu 91letého muže do kolejiště londýnského metra, byl v pátek shledán vinným z pokusu vraždy, napsal server BBC. Obětí útoku se stal Robert Malpas, bývalý předseda správní rady společnosti Eurotunnel. Firma provozuje spojení mezi Velkou Británií a Francií.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr z kamery, na němž je zachycena chvíle, kdy Crossley strčil do kolejiště Roberta Malpase

Článek

Muž strčil Malpase do kolejiště ve stanici Marble Arch. „Jen jsem cítil, jak letím vzduchem a potom jsem dopadl. Kdyby nebylo pana Rivada El Hussaniho, nebyl bych tu,“ prohlásil Malpase u soudu. Jen minutu předtím, než přijelo do stanice metro, pro něj Riyad El Hussani, jeden ze svědků skočil a vytáhl ho z kolejiště. Starý pán přesto utrpěl zranění hlavy a zlomeninu pánevní kosti.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Robert Malpas spadl do kolejiště.

Soud ale Paula Crossleyho uznal vinným z pokusu o druhou vraždu. Tentýž den, co se snažil zabít bývalého šéfa správní rady Eurotunnelu, pokusil se shodit ve stanici Tottenham Court Road ve východním Londýně cestujícího Tobiase Frenche. Jemu se ale podařilo udržet rovnováhu a do kolejiště se nezřítil.

Obviněný u soudu tvrdil, že Frenche chtěl jen „trochu vyděsit“, protože se na něj prý díval „trochu vesele“. Crossley, kterému v 17 letech diagnostikovali  paranoidní schizofrenii, soudu sdělil, že si své oběti vybral náhodně a „nechtěl jsem je zabít“. Přiznal se ovšem, že den před činem požil drogu známou jako crack.

Výši jeho trestu soud stanoví 9. listopadu poté, co obdrží psychiatrický posudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám