Hlavní obsah

Poláci, kteří při frajeření v autech na Slovensku zabili řidiče, stanuli před soudem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ze tří Poláků, kteří v neděli na Slovensku při nelegálních závodech způsobili smrt 57letého řidiče, zůstal ve vazbě jen jeden. Další bude stíhán na svobodě a třetího soud propustil a v případu už nebude figurovat. Rozhodl o tom v pátek okresní soud v Dolném Kubíně.

BEZ KOMENTÁŘE: Tragická nehoda na SlovenskuVideo: Polícia Slovenskej republiky

 
Článek

Jeden z Poláků dostal totiž okamžitě po nehodě pokutu ve výši 150 eur (necelé čtyři tisíce korun) a podle slovenských zákonů nemůže být potrestán podruhé za stejný čin.

Poláci byli obviněni ze všeobecného ohrožování. Za jednoho z obviněných byla složena kauce ve výši 20 tisíc eur (515 tisíc korun). Prokurátorka podala proti rozhodnutí okresního soudu stížnost a o případě bude rozhodovat krajský soud v Žilině.

Poláci ve věku 26, 27 a 42 let závodili na silnici za běžného provozu ve svých luxusních automobilech Porsche Cayenne, Ferrari a Mercedes.

Foto: tvnoviny.sk

Obvinění řidiči u soudu

Nejstaršímu muži hrozí pět let

Dvaačtyřicetiletému řidiči porsche hrozí dva až pět let vězení, dalšímu řidiči šest měsíců až tři roky. Dopravní expert Ján Bazovský upozornil, že slovenský právní systém nezná pojem kolektivní pachatel. To vysvětluje rozdílná rozhodnutí soudu.

„Podle míry zavinění pak soud může rozhodnout o výši sankce individuálně u každého viníka této dopravní nehody,“ řekl Bazovský.

Sedmadvacetiletý řidič ferrari shodou okolností přišel v minulosti o matku při dopravní nehodě. Vychovala ho adoptivní matka, která teď za něj složila zmíněnou kauci. „Může odjet do Polska, ale má povinnosti na území Slovenské republiky, které musí respektovat, jinak může peněžní kauce propadnout ve prospěch státu,“ řekl soudce okresního soudu Peter Bebej.

Na zveřejněném videu jsou vidět tři automobily, jak předjíždějí přes plnou čáru, když se v protisměru objeví fabie. Řidič mercedesu se stihne zařadit, řidič ferrari přibrzdí, zezadu do něj narazí řidič porsche, který vzápětí narazí do protijedoucího vozu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám