Hlavní obsah

Zadavatel vraždy: tlumočnice, nebo gang?

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Objednala si vraždu novináře Jána Kuciaka tlumočnice Alena Zsuzsová, k čemuž se kloní dosavadní vyšetřování, nebo se proťaly zájmy hned několika skupin z podsvětí či polopodsvětí? Odpověď na tuto otázku se vynořila v úterý jako téma dne.

Foto: Policie SR

Policejní akce ve městě Kolárovo

Článek

Peter Bárdy, šéfredaktor serveru aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, zpochybnil osobu objednavatelky Aleny Zsuzsové. „Chybí mi důvod, proč by tlumočnice z Komárna měla zájem na vraždě Kuciaka,“ řekl slovenské HNtelevizi.

Video z policejního zásahuVideo: Policie SR

Šéfredaktor reagoval také na informace, že Zsuzsová pracovala jako tlumočnice z italštiny pro kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera, který v minulosti Kuciakovi vyhrožoval. Kočner je nyní ve vazbě pro podezření z podvodu.

„Jeho jméno se skloňuje prakticky po celou Jánovu kariéru. Pro Kočnera byl velmi nebezpečný, protože suploval práci vyšetřovatelů a přicházel se zjištěními, která vyšetřovatelé z nějakého důvodu nedokázali zjistit,“ řekl Bárdy.

Šéfredaktor nevyloučil, že došlo k dohodě více objednavatelů, aby se o jejich byznysu nepsalo. „Organizovaný zločin na Slovensku, to nejsou nějaké samostatné entity. Mnozí z nich se osobně znají a spolupracují,“ upozornil.

Andruskó spolupracuje

Inspekce ministerstva vnitra se bude zabývat policejní minulostí obviněného Tomáše Szabóa, jenž měl být vykonavatelem vraždy. Szabó jako vyšetřovatel údajně čelil několika disciplinárním opatřením za pochybení.

„Bude se vyhodnocovat, jaká byla jeho psychologická anamnéza a jaké byly jeho vstupní prověrky,“ řekl Milan Lučanský, slovenský policejní prezident. Bezpečnostní expert Andor Šándor serveru topky.sk řekl, že pachatelé zůstali po vraždě na Slovensku, protože byli přesvědčeni, že odvedli profesionální práci. „V Szabóovi měli jistotu, že dobře ví, jak probíhá policejní práce, takže měli pocit, že nenechali žádné stopy,“ řekl.

Jako jediný ze zadržených spolupracuje s policií podnikatel Zoltán Andruskó, kterého policie označila za zprostředkovatele vraždy.

Fico: Země čelila pokusu převzít moc

Žije v obci Marcelová u Komárna. Média informovala, že čelí 28 exekucím a na daních dluží státu přes milión eur (25,6 mil. korun). Podle sociálních sítí žil s přítelkyní ve vysokém stupni těhotenství.

Robert Fico, předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie a expremiér, za důvěryhodné považuje vyloučení verze, že za vraždou stála italská mafie propojená na úřad vlády. „Toto vymyšlené a falešné obvinění bylo úmyslně zneužito k pokusu změnit mocenské poměry na Slovensku a sesadit vládu mimo standardní demokratická pravidla. K tomuto pokusu byli zneužiti i lidé v ulicích,“ řekl.

Slovensko se podle předsedy Směru po definitivním ukončení vyšetřování bude muset vrátit k událostem, které po vraždě následovaly. „Především k úkolům, které v nich sehráli prezident Andrej Kiska, opozice, média a nevládní organizace financované ze zahraničí,“ podotkl.

Lacinější než před 20 lety
Částka 70 tisíc eur (1,8 mil. korun) jako cena za vraždu je ve srovnání s mafiánskými vraždami v 90. letech mnohem nižší, zejména v přepočtu na průměrnou mzdu
Je totiž jen 70násobkem průměrné mzdy
Vražda mafiánského bosse Miroslava Sýkory v roce 1997 stála 1,5 miliónu slovenských korun
Tehdy to byl 162násobek tehdejší průměrné mzdy
Bosse Romana Deáka zastřelili v roce 1999 za 10 miliónů korun (téměř 332 tisíc eur)

Reklama

Výběr článků

Načítám