Hlavní obsah

Slovensko zvažuje přijetí deseti syrských sirotků

Právo, ivi
Bratislava

Slovenská republika by mohla přijmout asi deset sirotků ze Sýrie. Řekl to slovenské agentuře TASR šéf tiskového odboru slovenského ministerstva zahraničí Igor Skoček. Český premiér Andrej Babiš (ANO) před časem přijetí sirotků ze Sýrie odmítl. I sama Sýrie se k tomu staví negativně.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Slovenský premiér Peter Pellegrini je pro přijetí sirotků.

Článek

„Byl by to dobrovolný příspěvek Slovenské republiky a takováto řešení Slovensko dlouhodobě prosazuje,“ řekl Skoček. Podle něj je celý proces v začátcích. „Byly zahájeny analýzy a konzultace, na jejichž základě vláda přijme stanovisko. Slovensko už delší čas prosazuje efektivní řešení v rámci migrační krize, kdy každý členský stát přispívá k řešení podle svých možností,“ uvedl Skoček.

Slovensko už v červnu 2015 nabídlo dobrovolný příspěvek na relokaci a přesídlení 100 osob, který z části naplnilo.

Umístění v dětských domovech

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie) v sobotu připustil, že země by mohla přijmout sirotky ze Sýrie. „O této možnosti budu jednat s ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem,“ uvedl Pellegrini a zdůraznil, že syrští sirotci by nebyli umístěni v uprchlických táborech, ale v dětských domovech.

„Je to zatím otevřená otázka, zda se Slovensko dokáže postavit i k možné péči o sirotky, kteří jsou umístěni v Řecku. Budou muset být umístěni v dětských domovech. Neměli bychom v případě malých dětí dopustit, aby žili ve špatných podmínkách,“ dodal Pellegrini.

Kvóty odmítl, ale pomoc Itálii nevyloučil

Předseda slovenské vlády opětovně odmítl povinné kvóty. „Slovensko je připraveno pokračovat v solidárních aktivitách, ale nikdy se nepodrobíme povinným kvótám,“ zdůraznil. Nevyloučil, že Slovensko by mohlo nabídnout Itálii kapacitu uprchlického tábora ve městě Gabčíkovo a zde se dočasně postarat o uprchlíky.

V roce 2015 bylo ve městě Gabčíkovo umístěno několik stovek uprchlíků, kteří žádali o azyl v Rakousku. V Gabčíkovu bydleli původně stavitelé vodního díla na Dunaji, pak studenti. V 90. letech sloužil areál jako azylový tábor pro běžence z bývalé Jugoslávie. Po konfliktu na Balkáně se vrátili domů.

S podobnou iniciativou přijmout syrské sirotky z řeckých táborů přišla v půlce září česká lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová, ale premiér Babiš ji striktně odmítl. Proti bylo i syrské velvyslanectví, které by upřednostnilo pomoc syrským sirotkům ve své zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám