Hlavní obsah

Vraždu novináře Kuciaka si objednala tlumočnice, píše deník

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Slovenská policie obvinila ženu zadrženou v případu zastřelení novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, že si dvojnásobnou vraždu objednala. Uvedl to v neděli Denník N s odvoláním se na zdroje z prostředí orgánů činných v trestním řízení. Podle něj ale obviněná překladatelka z italštiny nemusí stát na vrcholu celého gangu a jako zprostředkovatelku ji zřejmě využil hlavní zadavatel vraždy.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pietní místo připomínající zavražděného novináře Jána Kuciaka

Článek

Její zadavatel pravděpodobně využil zprostředkovatele, kterým byla právě tato žena z Komárna,“ konstatoval Denník N. Alena Zs. měla být člověkem, který zadal zakázku třem obviněným z vykonání vraždy Tomáši Sz., Miroslavovi M. a Zoltánovi A. Soud v Banské Bystrici v neděli rozhodl o jejich vzetí do vazby. [celá zpráva]

Alena Zs. byla podle televize Joj překladatelkou z italštiny a tlumočila také kontroverznímu podnikateli Mariánovi Kočnerovi, který v minulosti Kuciakovi vyhrožoval. Alena Zs. figurovala v obchodním rejstříku v několika firmách s různými Italy. Právě o působení kalábrijské mafie na východním Slovensku psal Kuciak svůj poslední článek, který už nestihl dokončit.

Osm zadržených

Speciální jednotka slovenské policie zadržela ve čtvrtek osm lidí při razii ve městě Kolárovo a zmíněnou ženu pak v pátek v Komárně. Pět lidí bylo vzápětí propuštěno a zbývající čtyři byli obviněni z účasti na vraždě. [celá zpráva]

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Kuciak a Kušnírová byli zastřeleni 21. února 2018 ve svém domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala masové protesty po celém Slovensku. Odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák i premiér Robert Fico (oba Směr), což znamenalo pád celé vlády. Nastoupila nová vláda premiéra Petra Pellegriniho (Směr).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám