Hlavní obsah

Dánskému konstruktérovi ponorky zamítli odvolání, za vraždu novinářky ho čeká doživotí

– Kodaaň

Soud ve středu zamítl odvolání dánského konstruktéra Petera Madsena. Ten v dubnu dostal doživotí za to, že na své ponorce zavraždil švédskou novinářku Kim Wallovou. Informovala o tom agentura AP. Madsen se neodvolával proti samotnému doživotí, ale proti tomu, že - na rozdíl od jiných případů v Dánsku - nebyla nijak vymezená doba, od kdy by mohl žádat o podmínečné propuštění.

Foto: Profimedia.cz

Peter Madsen

Článek

Zločinci odsouzení v Dánsku na doživotí mohou zpravidla po 12 letech požádat o podmínečné propuštění. V Madsenově případě ale prokuratura na základě dánského trestního zákoníku požádala, aby byl odsouzený ve vězení držen tak dlouho, dokud bude považován za nebezpečného.

V tomto případě soud rozhodl, že Madsen představuje nebezpečí po celý svůj život.

Soud Madsena letos 25. dubna uznal vinným z toho, že mladou ženu vloni v srpnu na své ponorce zabil a její tělo rozřezal. Před vraždou ženu zřejmě sexuálně zneužil a mučil. Tříčlenná porota rozhodla o vině a výši trestu jednomyslně.

Sexuální povaha činu

Pitva prokázala 14 poranění v oblasti genitálií, což podle prokuratury svědčí o sexuální povaze činu. Příčinu úmrtí novinářky nelze určit s jistotou, ale její plíce vykazovaly rysy mechanického dušení, které mohlo nastat při podřezání nebo udušení oběti.

Foto: Jens Dresling, ČTK/AP

Madsenova ponorka UC3 Nautilus v kodaňském přístavu

Novinářka vstoupila na ponorku Nautilus loni 10. srpna a stačila z ní poslat ještě jednu esemesku. Poté o ní nikdo nic nevěděl. Až koncem srpna bylo nalezeno zohavené ženské tělo bez hlavy a končetin. Expertízy později prokázaly, že se jedná o ostatky novinářky. Zbytek těla nalezli potápěči až v říjnu.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédská novnářka Kim Wallová

Sedmačtyřicetiletý Madsen několikrát změnil výpověď o pobytu Wallové na jeho plavidle a nabídl dohromady tři verze příběhu. Odmítl, že by Wallovou zavraždil. Žena podle jeho slov zemřela nešťastnou náhodou. Přiznal ale, že se těla rozhodl zbavit, rozřezal je a hodil do moře.

Státní zastupitelství tvrdilo, že Madsen čin chladnokrevně naplánoval. Na palubu si mimo jiné vzal nástroje, které s sebou běžně nevozil – pilu, šroubováky a nože. Těmi údajně Wallovou před zavražděním mučil.

Madsen zkonstruoval přibližně čtyřicetitunové a 18 metrů dlouhé plavidlo UC3 Nautilus a vytvořil tak největší amatérsky postavenou ponorku na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám