Hlavní obsah

Rusko rozmístilo na severu raketový systém Bastion a otestovalo jej

Moskva

Ruské ozbrojené síly nedávno přesunuly na ostrov Kotělnyj v Novosibiřském souostroví v moři Laptěvů na okraji Severního ledového oceánu mobilní raketový systém Bastion, který je určen na obranu pobřeží. Na místě je ve středu úspěšně otestovaly, když raketa Onyx zasáhla cíl vzdálený 60 km, uvedla tisková služba Severní flotily podle agentury TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko testovalo nový pobřežní obranný systém Video: Reuters

 
Článek

„Dnes síly Severní flotily v oblasti Novosibiřského souostroví cvičily ochranu zóny arktických ostrovů a mořského pobřeží Ruské federace za pomoci raket. Poprvé byl při taktickém cvičení v Arktidě použit pobřežní raketový systém Bastion, jímž byla vyzbrojena taktická skupina Severní flotily na ostrově Kotělnyj,” citoval TASS středeční prohlášení námořnictva.

Před cvičením uvedla Severní flotila: „Raketové střelby se budou provádět na vzdálený cíl, který napodobuje uskupení nepřátelských hladinových lodí.“

Systém Bastion, který byl nedávno na ostrov přepraven, už byl zařazen do služby. Nahradil starší komplex Ruběž, který byl použit ještě při srpnovém cvičení v moři Laptěvů. Tehdy zasáhl dvěma raketami Termit cíl ve vzdálenosti 50 km.

Bastion využívá nadzvukových protilodních střel s plochou dráhou letu P-800 Onyx. Systém byl už dříve vyzkoušen v jiných oblastech. Mimo jiné na konci roku 2016 v Sýrii, kde byl použit proti radikálům. Vypálen byl na sklad zbraní džihádistů. I tehdy byla raketa dosahující rychlosti až 3000 km/h odpálená z pobřežní baterie, napsal před dvěma lety bulvární deník Daily Mirror.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám