Hlavní obsah

V Temži plave běluha, zřejmě se ztratila a je v nebezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Běluhu severní, která se běžně vyskytuje ve vodách Severního ledového oceánu, měli v úterý spatřit svědci na dolním toku Temže u města Gravesend. Jako první o výskytu bílého kytovce krátce po poledni napsal na Twitter ekolog Dave Andrews, uvedla BBC. Podle televize Sky News by výskyt osamocené běluhy mohl znamenat, že se zvíře ztratilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Temži plave běluha, běžně obývá Severní ledový oceánVideo: Reuters

 
Článek

Podobný úkaz je v britských vodách velkou vzácností a většinou lidé běluhy viděli u břehů Skotska, které nejsou tak vzdáleny jejímu přirozenému prostředí.

Foto: Toby Melville, Reuters

Běluha v Temži

Naposledy se v Británii podle místních médií tento kytovec ukázal před třemi lety, a to ve vodách u hrabství Northumberland na severu Anglie. Na břehu Temže už se kvůli neobvyklému návštěvníkovi shromáždily desítky fotografů.

Foto: Profimedia.cz

Na břehu Temže už shromáždily desítky fotografů.

Sdružení britských potápěčů na záchranu mořských živočichů (BDMLR) uvedlo, že v Temži skutečně plave běluha. Dodalo, že jde o znepokojivý úkaz, protože "nejde o běžný druh", zvíře se ale prý chová normálně. Událost už zkoumá organizace na ochranu zvířat RSCPA, která uvedla, že spolupracuje také s dalšími skupinami.

Foto: Profimedia.cz

Běluha severní

Mluvčí BDMLR Julia Cableová Brity vyzvala, aby se k osamocené běluze nepřibližovali a sledovali ji z břehů. Doufá, že zvíře se vydá zpět na otevřené moře a nezamíří dál proti proudu Temže. Sky News připomíná, že v roce 2006 zde po několikahodinové záchranné operaci uhynul pětimetrový vorvaňovec, který v řece zůstal uvězněný.

Běluha severní může dosahovat délky až 5,5 metru a hmotnosti 1600 kilogramů. Nejčastěji se vyskytuje v pobřežních vodách Severního ledového oceánu a obvykle se pohybuje v malých skupinkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám