Hlavní obsah

Merkelová nepůjde na večeři s Erdoganem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová se podle informací magazínu Spiegel nezúčastní státní večeře, kterou v pátek pro tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pořádá německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Zprávu týdeníku Der Spiegel potvrdil tiskový úřad vlády, uvedl list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Merkelová se s Erdoganem v Berlíně i tak setká hned dvakrát. Jestli jde o politické gesto, není podle týdeníku magazínu zřejmé. Jasné ale je, že na státní večeři budou chybět i další politici.

Steinmeier na slavnostní večeři do zámku Bellevue pozval zhruba 100 hostů. Banket je však v Německu považován už několik týdnů za sporný. Nejen opozice se domnívá, že vzhledem k složitým turecko-německým vztahům není vhodné takovou slavnost pořádat.

I když večeře pro státní návštěvy německý prezident organizuje pravidelně, řada německých politiků je přesvědčena o tom, že Erdogan si takovou poctu nezaslouží kvůli způsobu, jakým nakládá s opozicí nebo médii.

Svou účast už odřekl šéf svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner, aby se nestal součástí Erdoganovy propagandy. Nedorazí ani předsedové Zelených Annalena Baerbocková a Robert Habeck. Odlišnou strategii zvolil bývalý šéf této opoziční strany a jeden z nejtvrdších kritiků Erdogana Cem Özdemir. Svou účastí chce dát najevo, že opozice je pevnou a nezbytnou součástí demokracie.

Nic neobvyklého

Neúčast Merkelové na státních večeřích není nijak neobvyklá. V minulosti si kancléřka vyhradila, že se státních banketů bude účastnit jen v případě návštěv mimořádného významu, uvedl list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Naposled na takové večeři byla při návštěvě britské královny Alžběty II. v roce 2015.

Navíc se Merkelová s Erdoganem v Berlíně setká jak v pátek, tak v sobotu.

Turecký tisk zatím zprávu nijak nekomentoval.

Německo-turecké vztahy prošly v uplynulých dvou letech řadou krizí. V posledních měsících se sice o něco zlepšily, ale i tak je komplikuje například fakt, že Turecko zadržuje několik občanů německé národnosti. Podle Berlína tak činí z politických důvodů, což Ankara odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám