Hlavní obsah

Švýcarský kanton si odhlasoval zákaz zahalování tváře. Vládě navzdory

– St. Gallen

Obyvatelé švýcarského kantonu St. Gallen v nedělním referendu rozhodli dvoutřetinovou většinou o zákazu zahalování tváře na veřejnosti. Nový místní legislativní předpis namířený především proti burkám a nikábům zahalování zakazuje v zájmu bezpečnosti a náboženského i sociálního smíru. Informoval o tom server Deutsche Welle.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Obyvatelé kantonu si zákaz odhlasovali přesto, že byla regionální vláda proti. Ve Švýcarsku je ale zažitá tradice všeobecného hlasování a občané tak dostali jako obvykle možnost rozhodnout sami.

Pokuta za burku

V případě, že bude někdo v německojazyčném kantonu St. Gallen na severovýchodě Švýcarska přistižen, hrozí mu pokuta. Podobné opatření už před dvěma lety přijal italsky hovořící region Ticino na jihu země.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

O celoplošném zákazu zahalování by mohli Švýcaři rozhodovat už příští rok. Švýcarská lidová strana totiž získala potřebných 100 tisíc podpisů k vypsání celonárodního referenda.

Jako první v Evropě zakázala zahalování obličeje na veřejnosti v roce 2011 Francie. Podobná opatření poté přijaly například Bulharsko, Dánsko, Itálie, Lotyšsko, Rakousko či Nizozemsko.

Foto: Martin Havelka, Mapy.cz

Švýcarské kantony - St. Gallen

Reklama

Výběr článků

Načítám