Hlavní obsah

Bývalého dozorce z koncentračního tábora v 94 letech soudí soud pro mladistvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý dozorce z koncentračního tábora Stutthof stane v listopadu před zemským soudem v Münsteru, napsal server týdeníku Der Spiegel. Státní zastupitelství obviňuje 94letého muže, že se zapojil do vyvraždění několika set lidí v letech 1942 až 1945.

Foto: Profimedia.cz

Koncentrační tábor Stutthof

Článek

Muž pochází z kraje Borken ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Jeho jméno ale státní zastupitelství nezveřejnilo.

Podle obžaloby bylo v daném období zavražděno několik stovek lidí v plynových komorách. Další byli zastřeleni, zemřeli hlady a na následky otřesných táborových podmínek nebo jim byla vpíchnuta injekce do srdce, popřípadě je nechali dozorci umrznout. Muž je obviněn z toho, že o všech o všech způsobech zabíjení v táboře dobře věděl. Obžalovaný ale popírá, že by se vraždění účastnil.

Proces by měl začít 6. listopadu.

Ačkoliv je bývalému příslušníkovi SS v současné době 94 let, soud se bude konat před senátem pro mladistvé. V době, kdy měl činy, z nichž je obviněn, spáchat, mu totiž bylo 21 let.

Právě kvůli vysokému věku obviněného musí jednání trvat maximálně pouze dvě hodiny. Mezi jednotlivými soudními stáními navíc musí být dny pro odpočinek. Do poloviny ledna je prozatím naplánováno 13 jednacích dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám