Hlavní obsah

Odvolací soud v Maďarsku snížil sedmiletý trest pro Syřana za násilnosti na hranicích

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Odvolací soud v maďarském městě Szeged ve čtvrtek odsoudil k pěti letům vězení Syřana Ahmada Hámida za účast na násilném proniknutí migrantů na maďarské území, ke kterému došlo 16. září 2015 na srbsko-maďarském hraničním přechodu Horgoš–Röszke. Původně byl Syřan odsouzen k sedmiletému trestu za terorismus, ale odvolací soud trest o dva roky snížil.

Foto: MTI

Soud s Ahmadem Hámidem

Článek

Soud Hámida zároveň vyhostil na deset let z Maďarska. Syřan může být podmíněně propuštěn až po odpykání dvou třetin trestu.

Ahmad Hámid u soudu opakovaně tvrdil, že je nevinen a násilností se nezúčastnil. „Nejsem terorista. Nechtěl jsem porušit maďarské zákony,” tvrdil u soudu Syřan. U odvolacího soudu se za svůj čin dokonce omluvil.

Nebyl to terorismus, argumentoval obhájce

Hámidův obhájce Péter Bárándy navrhoval, že jeho mandant by měl být souzen za pokus o násilný čin vůči úřední osobě, a nikoli z terorismu. Bárándy tvrdil, že Hámid házel kameny po policistech na maďarské hranici ze zoufalství a ve stavu omezené schopnosti úsudku. Pomocí megafonu podle něj navíc uklidňoval ostatní migranty.

Skupina migrantů zaútočila 16. září 2015 na hraniční přechod Horgoš–Röszke a snažila se dostat ze Srbska na maďarské území. Útočníci kameny napadli policisty, kteří proti nim použili vodní dělo a slzný plyn. Při incidentu bylo zraněno 15 maďarských policistů a přes 100 migrantů. Hámid měl podle obžaloby vyzývat migranty pomocí megafonu k útoku a opakovaně házet kameny na zasahující policisty. [celá zpráva]

Hámida, který sám předtím žil už 10 let zcela legálně na Kypru, zadrželi po třech dnech od incidentu v maďarském městě Győr. Syřan tvrdí, že chtěl jen dostat do bezpečí na území Evropské unie členy své rodiny.

Letos v březnu byl odsouzen na sedm let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám