Hlavní obsah

Slovenská policie zveřejnila podobu muže hledaného v souvislosti s vraždou Jána Kuciaka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Dozorující prokurátor slovenského Úřadu speciální prokuratury v pondělí zveřejnil podobu osoby, která může mít důležité informace o vraždě novináře Jána Kuciaka. Naznačil, že může jít o důležitého svědka. Současně potvrdil, že motivem únorové vraždy Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové byla práce novináře. Prokurátor vystoupil před novináři bez prozrazení své totožnosti.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Svíčky u portrétu zavražděných Martiny Kušnírové a Jána Kuciaka na náměstí SNP v Bratislavě. Archivní foto.

Článek

„V okolí místa činu se mohla pohybovat zatím neidentifikovaná osoba, která může mít informace ke skutku, případně k osobám, které se na skutku mohly podílet,“ řekl prokurátor. Otázku novinářů, zda se jedná o možného pachatele, označil prokurátor za spekulaci.

Pachatel ani objednavatel vraždy zatím nebyl dopaden. „Vyšetřování se soustřeďuje na dva okruhy jeho novinářské práce. Vražda byla úkladná, vykonaná profesionálním vrahem na objednávku. Usmrcení vykonal jeden pachatel,“ řekl prokurátor bez dalšího upřesnění.

Matka Martiny Kušnírové nepovažuje zveřejnění podoby hledaného muže za velký posun v případě. „Asi tápou ve tmě. Dá se říct, že šli s bubnem na zajíce a vyplašili ho. Ani se nepřihlásí, ani ho nikdo nenajde. Pokud by ho někdo poznal, uteče za kopečky,“ řekla novinářům Zlatica Kušnírová.

Foto: Úřad speciální prokuratury

Hledaná osoba, která může mít informace o vraždě Jána Kuciaka

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala masové protesty po celém Slovensku.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák i premiér Robert Fico (oba Směr-sociální demokracie), čímž padla celá vláda. Nastoupila nová vláda premiéra Petra Pellegriniho (Směr).

Reklama

Výběr článků

Načítám