Hlavní obsah

Orbán se musí rozhodnout, zda zůstane v europarlamentu s konzervativci

Právo, Ivan Vilček

Maďarský premiér Viktor Orbán (FIDESZ) se podle serveru hvg.hu musí rozhodnout, zda jeho strana zůstane v případě úspěchu i po květnových volbách do Evropského parlamentu (EP) součástí Evropské lidové strany (EPP) nebo se přidá k populistickým evropským stranám.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) podle hvg.hu chce vidět v čele kandidátky EPP do eurovoleb Manfreda Webera (CSU). „Předseda maďarské vlády si nemůže přát lepšího spojence,“ konstatoval server.

Orbán se podle webu musí rozhodnout, zda FIDESZ zůstane součástí rodiny evropských konzervativců nebo se postaví do čela populistické frakce Evropa národů a svobody (ENF), která se bude snažit o decentralizaci Evropské unie. „Hlavním tématem této frakce je migrace a Orbánovými spojenci by mohli být Heinz-Christian Strache, Geert Wilders, Matteo Salvini a představitelé německé AfD,“ upozornil web.

Varování před Macronem

Podle Orbána chce francouzský prezident Emmanuel Macron zlikvidovat EPP, aby mohl vybudovat vlastní politickou skupinu. Maďarská televize ATV tvrdí, že Orbán očekává „velký boj“ s Macronem a vyjádřil naději, že německá kancléřka Angela Merkelová nenechá EPP padnout. „Osud evropských lidovců je v rukou Němců a Merkelové,“ řekl Orbán podle televize na tzv. občanském pikniku v maďarské obci Kötcse.

Tyto úvahy zesílily po hlasování v Evropském parlamentu, když europoslanci doporučili zahájení řízení proti Maďarsku kvůli ohrožení unijních hodnot. Rezoluci totiž podpořila i řada poslanců z frakce EPP. [celá zpráva]

Podle Orbána je cílem Bruselu vyslat na vnější hranice Maďarska žoldnéře, kteří by vyměnili maďarské vojáky a policisty. „A pak vpustí migranty,“ varoval v pátek v pořadu 180 minut rozhlasové stanice Kossuth. „Plán je takový, že když není možné Maďarsko přinutit, aby přijímalo migranty, musí mu vzít právo strážit své hranice,“ míní předseda maďarské vlády.

Podpora Maďarů

Pode průzkumu agentury Nézőpont až 82 procent obyvatelů Maďarska schvaluje postavení bariéry na jižní hranici země. Plně s tím souhlasí 56 % Maďarů a 26 % spíše souhlasí, než nesouhlasí. Bariéru vybudovalo Maďarsko v roce 2015 v čase vrcholící migrační krize.

Až 86 % Maďarů odmítá myšlenku, aby Evropská unie nutila Maďarsko přijmout migranty bez souhlasu maďarského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám