Hlavní obsah

U Frankfurtu zadrželi 17letého Němce, plánoval atentát

Aktualizováno

Německá policie zadržela 17letého mladíka z městečka Florstadt u Frankfurtu nad Mohanem. Plánoval nábožensky motivovaný teroristický útok, uvedl server rádia Frankfurter Rundschau s odkazem na informace státního zastupitelství. Během prohlídky u něj policisté nalezli chemikálie pro přípravu bomby.

Foto: Zinken Paul, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Atentát měl být motivován islámským radikalismem a mladík ho plánoval spáchat vysoce výbušnými trhavinami v oblasti Frankfurtu nad Mohanem.

Mladík byl zadržen speciální jednotkou z hesenského kriminálního úřadu už 1. září, uvedl Sinan Akdogan, mluvčí frankfurtského státního zastupitelství. O den později byl předveden před soudce ve Friedbergu. Během výslechu se k plánování útoku přiznal. Soudce poté na něj uvalil vazbu.

Mladík si obstaral plán na výrobu bomby. Prostřednictvím internetu se pokoušel sehnat další chemické látky na výrobu triacetontriperoxidu (TATP). Úspěšný byl jen částečně. Při domovní prohlídce u něj policisté nalezli menší množství chemikálií, které se mohly použít na výrobu bomby.

Německo se potýká se zvyšováním počtu radikálů. Zatímco před třemi lety jich německé tajné služby evidovaly okolo stovky, nyní jich je ke dvěma tisícovkám. Podle Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV, německá kontrarozvědka) je jednou z příčin snadnější nábor extremistů na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám